Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες: Kανείς δεν μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Eurogroup

Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες: Kανείς δεν μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Eurogroup

Αντίθετο με τη διαξαγωγή ψηφοφορίας για την Ελλάδα την Πέμπτη το SPD.

Την αντίθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα την Πέμπτη, εξέφρασε ο υποψήφιος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικαλούμενος ελλιπή πληροφόρηση σχετικώς με τις αποφάσεις του Eurogroup. Έντονη κριτική για την διαχείριση του θέματος από την γερμανική κυβέρνηση άσκησε και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε τις συνέπειες που θα έχει η χθεσινοβραδινή συμφωνία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και έκανε λόγο για «ασαφείς» επιπτώσεις της επέκτασης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας στον γερμανικό προϋπολογισμό. Εξέφρασε δε την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματός του για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο πότε θα λάβει αποφάσεις το Κοινοβούλιο: «Καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, είναι απολύτως απαράδεκτο ότι τώρα – και μάλιστα από τον Τύπο – ενημερωνόμαστε για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα αποφασίσει η Βουλή» και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί τυπικά να αποφασιστεί μόνο η έναρξη του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ενώ οριστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Στάινμπρουκ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες σχετικά με τα σχέδια διάσωσης. «Ποιος, κυρίως, θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων;», διερωτήθηκε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, μόνο για να μας καθησυχάζει: «Αυτό μας φαίνεται ιδιαίτερα ως ένα φάρμακο-πλασέμπο».

Το αποφασιστικό ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, είναι εάν τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα νέο «κούρεμα» χρέους και αν σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές. «Όταν γίνεται αναφορά σε δημόσιους πιστωτές, αυτομάτως γίνεται συνειρμός για τον προϋπολογισμό», τονίζει.

Το δεύτερο σημείο που θέτει το SPD αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Έχει το ΔΝΤ προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις ή προϋποθέσεις προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα; Διότι αν αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα, θα επρόκειτο για καταστροφή», σημειώνει ο κ. Στάινμπρουκ.

Διαβάστε
Σόιμπλε: 130 εκατ. ευρώ χάνει η Γερμανία από την απόφαση του Eurogroup

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε