Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη!

Για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, το κόμμα Πουέα Τάι κερδίζει 260 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα μόλις 163 έδρες.

Του Πουέα Τάι ηγείται η αδελφή του εξόριστου πρωθυπουργού Σιναουάρτα, Γινγκλουκ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα και σίγουρα για μία ευχάριστη εμφανισιακά παρουσία.

“Ο λαός μου έδωσε μια ευκαιρία. Θα εργαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα για τον λαό μου”, ανέφερε η Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε προκληθεί χάος στην Ταϊλάνδη, όταν διαδηλωτές είχαν κλείσει για δύο μήνες τα αεροδρόμια της χώρας, ώστε να εξαναγκάσουν σε παραίτηση την κυβέρνηση. Η επέμβαση του στρατού προκάλεσε ταραχές που άφησαν πίσω τους 91 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Reuters, η νεαρή και όμορφη Γινγκλουκ Σιναουάρτα δέχτηκε ήδη τηλεφώνημα από τον αδελφό της που την συνεχάρη για τη νίκη. Είχε πάει νωρίς νωρίς να ψηφίσει σε σχολειο της Μπανγκόγκ. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Ευχαριστώ τους υποστηρικτές μου που ήταν τόσο καλοί”.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η δημοφιλία της νεαρής πολιτικου έγκειται σε μεγάλο βαθμό στον εξόριστο αδελφό της και πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ταϊλάνδης καθώς αν επιστρέψει θα διωχθεί για υποθέσεις διαφθοράς.

Θέλει να γυρίσει

Ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα,δήλωσε ότι θα περιμένει τη σωστή στιγμή για να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη από το Ντουμπάι, όπου ζει.”Θέλω να γυρίσω πίσω στην Ταϊλάνδη αλλά θα περιμένω για τη σωστή στιγμή” ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν έχει ανάγκη να γυρίσει σύντομα, καθώς δε θέλει να προκαλέσει προβλήματα με την επιστροφή του.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TPBS στο Ντουμπάι, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε “όλα τα κόμματα” να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.”Ελπίζω ότι όλα τα κόμματα θα σεβαστούν την απόφαση του λαού, ειδάλλως η χώρας μας δεν μπορεί να επιτύχει την ειρήνη” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το Πουέα Τάι, της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ηγήθηκε η αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα, η 44χρονη επιχειρηματίας Γινγκλούκ Σιναουάτρα, φέρεται να λαμβάνει 313 έδρες στην 500μελή βουλή έναντι 152 του Δημοκρατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα.

“Μία δύσκολη δουλειά την περιμένει. Αρχικά, πρέπει να επιτύχει τη συμφιλίωση που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη. Και δευτερευόντως, πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία και τη γραφειοκρατία, οι οποίες καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια” δήλωσε ο Τακσίν Σιναουάτρα.  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε