Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Για τη Νίκαια ετοιμάζεται ο Χου Ζιντάο

Ο κινέζος πρόεδρος με την σύζυγο του στα Ηλύσια Πεδία με τον Νικολά Σαρκοζί και την Κάρλα Μπρούνι. ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά το Παρίσι, η Νίκαια ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί το απόγευμα τον Κινέζο πρόεδρο και τη συνοδεία του.
Ηταν επιθυμία του Χου Ζιντάο να γνωρίσει την Κυανή ακτή, την οποία επισκέφθηκαν πέρυσι 35.000 Κινέζοι τουρίστες.
 
Στο ξενοδοχείο «Le Negresso», στιλ μπαρόκ, 100 δωμάτια προβλέπονται για τη συνοδεία του, ενώ για τον ίδιο έχει ετοιμασθεί η «βασιλική σουίτα» με θέα τη Μεσόγειο.
 
Οπως και στο Παρίσι έτσι και στη Νίκαια, η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο 1.500 αστυνομικών. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υποστηρικτές του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν ήδη δώσει «ραντεβού» στη Νίκαια, δεν έχουν ελπίδα να προσεγγίσουν τον Κινέζο ηγέτη.
 
Στο φημισμένο για τη γαλλική κουζίνα εστιατόριο «La petite maison», ο Χου Ζιντάο και η σύζυγός του θα δειπνήσουν μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί.
 
Αύριο Σάββατο, η «τετ-α-τετ» συνάντηση, όπου και θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τη γαλλική προεδρία στην «Ομάδα των 20» (G-20), θα σε ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται και το μουσείο της πόλης.
 
Mε κοινή απόφαση των δύο ηγετών, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, δεν θα οργανωθεί συνέντευξη τύπου.
 
Οι μοναδικές δημόσιες παρεμβάσεις των δύο προέδρων έγιναν χθες το βράδυ, με τους χαιρετισμούς που απηύθηναν κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στη γαλλική προεδρία, στο παλάτι των Ηλυσίων.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην «ιλιγγιώδη εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας» και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Κίνας είναι πλέον αναγκαία για όλες τις εκδηλώσεις του διεθνούς γίγνεσθαι: «Σας χρειαζόμαστε», ανέφερε επανειλημμένα στην ομιλία του ο Νικολά Σαρκοζί.
 
Για τη δική του προεδρία μάλιστα στην «Ομάδα των 20» που ξεκινάει στα μέσα Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Κίνα να συνεργασθεί μαζί του για την εκπλήρωση τριών στόχων: τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, τη σταθερότητα των τιμών των πρώτων υλών και την εξέλιξη για μια παγκόσμια διακυβέρνηση.
 
Ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε στήριξη στη γαλλική προεδρία, αρνήθηκε όμως κάθε υπαγόρευση τρίτων για ένα χρονοδιάγραμμα ανατίμισης του κινεζικού νομίσματος, γιουάν.
 
Μέσα στην ατμόσφαιρα «μήνα του μέλιτος» που κυριάρχησε χθες στο Παρίσι, υπογράφησαν πολλά «παχυλά» συμβόλαια, που όμως δεν φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ που προέβλεπε η γαλλική κυβέρνηση.
 
Αφαιρώντας ορισμένα συμβόλαια που προϋπήρχαν, και κάνοντας προσθαφαιρέσεις, οι οικονομικοί συντάκτες των πρωινών εφημερίδων, τελικά καταλήγουν σε 14- 16 δισ., μια «έκπτωση» που επιβεβαιώνει, όπως σημειώνουν, την κινεζική δεινότητα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε