Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γιατί είναι καθοριστικής σημασίας ο Α’ γύρος των γαλλικών εκλογών

Γιατί είναι καθοριστικής σημασίας ο Α’ γύρος των γαλλικών εκλογών

Υψίστης σημασίας “η πρωτιά στον α’ γύρο”, για Σαρκοζί και Ολάντ.

Για τους υποψήφιους και ιδιαίτερα για τον Νικολά Σαρκοζί, αυτός ο γύρος θεωρείται υψίστης σημασίας. Αποτελεί τη μοναδική του ελπίδα να κερδίσει την απαραίτητη δυναμική για την εκστρατεία του δεύτερου γύρου, για την οποία προβλέπει καθημερινά συγκεντρώσεις.

Η δυναμική αυτή είναι απαραίτητη για τον Σαρκοζί καθώς, τόσο από τα δεξιά του όσο και από τ’ αριστερά του, τα περιθώρια είναι στενά για την άντληση ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν έκανε μια ιδιαίτερα επιθετική εκστρατεία εναντίον του, το δε 20% των ψηφοφόρων της εκτιμάται ότι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν Ολάντ.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού στο κέντρο, φαίνεται ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. ‘Αλλωστε, η πτώση του στο 10%, σε σχέση με το 18% που είχε φθάσει στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις το 2007, έχουν μειώσει τη δύναμη επιρροής του.

Καθοριστικής σημασίας μπορεί να θεωρηθεί και για τον Ολάντ αυτός ο πρώτος γύρος, για την μελλοντική του ανεξαρτησία στην εφαρμογή του προγράμματός του. Είναι σημαντικό γι’ αυτόν να κερδίσει τη λαϊκή ετυμηγορία με μια νίκη στον πρώτο γύρο, ώστε να μη φανεί άμεσα εξηρτημένος από το Μέτωπο της Αριστεράς και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, που ντοπαρισμένος από την εντυπωσιακή εκστρατεία που κατάφερε, δεν δείχνει διατεθειμένος να σιωπήσει στη συνέχεια. ‘Ενα ποσοστό άνω του 15% για τον Μελανσόν, ο οποίος ξεκίνησε από 6%, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ολάντ, ο οποίος προσβλέπει παράλληλα και στην ψήφο μερίδας των κεντρώων.

Πάντως, μέσω πρωινού ρεπορτάζ σε εκλογικά κέντρα του Παρισιού, η διαπίστωση είναι ότι ο εφιάλτης του 2002, με το πέρασμα του Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι ακόμα ζωντανός, και ψηφοφόροι του Μελανσόν δήλωναν ότι θα ρίξουν «χρήσιμη ψήφο» στον Ολάντ, γιατί δεν θέλουν άλλες εκπλήξεις.

Αλλοι, εμπνευσμένοι από κυριακάτικο κείμενο της εφημερίδας «JDD», χαριτολογούν και θέλουν να πιστεύουν στον μύθο της χελώνας και του λαγού.

«Σοσιαλιστική χελώνα» ο Ολάντ, ξεκίνησε την προετοιμασία του και την πορεία του, γι’ αυτόν τον πρώτο γύρο, 389 μέρες πριν. «Λαγός» ο Σαρκοζί, μπήκε στον αγώνα μόλις πριν από 68 ημέρες.

Οι κάλπες θα δείξουν εάν ο μύθος θα επαληθευθεί.

Διαβάστε
Ολάντ ή Σαρκοζί; Ιδού η απορία – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε