Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γιατί η Γαλλία εχει το “πάνω χέρι” στις επιθέσεις κατα του Καντάφι – Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων

Μυστήριο με την επιφυλακτική στάση των Γερμανών, σε δεύτερο ρόλο οι ΗΠΑ, καταδικάζουν την συμμαχική επίθεση οι Ρώσοι.

Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού δήλωσαν “αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά” για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, “παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική” σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.

Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες , χώρες μέλη της ΕΕ , χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ , πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα.

Η χώρα που ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η Γαλλία ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται πως θέλουν να παίξουν δεύτερο ρόλο.

Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το “πράσινο φως” για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Πάντως, απο την αντιπολίτευση ασκηθηκε κριτική στην Αγκελα Μέρκελ για τη στάση αποχής της Γερμανίας.

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.
“Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα η Ρωσία απομάκρυνε απο την Τρίπολη  τον πρέσβη της, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

Από το Καράκας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έκρινε “ανεύθυνη” την διεθνή στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτιση του λιβυκού πετρελαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο αφιέρωμα του NewsIt για τη Λιβύη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε