Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιατί οι γαμπροί στο Αφγανιστάν αναπολούν τους… Ταλιμπάν;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στα ελληνικά θα το λέγαμε… “δεν θέλω να πληρώσω τη νύφη”

Για όσους δεν κατάλαβαν οι υποψήφιοι γαμπροί στο Αφγανιστάν αναπολούν την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει σκληρούς κανόνες στις γαμήλιες τελετές που απαγόρευαν γλέντια κλπ που κοστίζουν… το βάρος της νύφης σε χρυσάφι.

Βλέπετε στο Αφγανιστάν υπάρχει ένα έθιμο που θέλει τους γαμπρούς και το σόι τους να κάνουν πράξη και άρα να πληρώνουν για κάθε απαίτηση της νύφης που αφορά στην προετοιμασία και την τέλεση του γάμου.
Κάπως έτσι ένα γλέντι που συνήθως γίνεται σε πολυτελές ξενοδοχείο με καλεσμένους μερικές εκατοντάδες (πολλές φορές) από τα δύο σόγια κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια την ώρα που το μέσο εισόδημα στο Αφγανιστάν είναι τα 400 δολάρια το χρόνο!

Τώρα ως και η κυβέρνηση που θέλει να στείλει στο πυρ το εξώτερο ό,τι θυμίζει Ταλιμπαν σκέφτεται ακόμη και την επαναφορά των κανόνων που εκείνοι είχαν επιβάλει στους γάμους…

“Οι γαμήλιες τελετές είναι περίπου σαν ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπων και κανένας δεν θέλει να χάσει, οι άνθρωποι αρέσκονται να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, ταΐζοντας εκατοντάδες καλεσμένους σε ακριβές αίθουσες γαμήλιων δεξιώσεων”, λέει τώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 24χρονος οδηγός ταξί Ραφί Καζιμί η οικογένεια του οποίου ξόδεψε 10.000 δολάρια για το γάμο του με την 20χρονη Φατιμά, τον Οκτώβριο και τώρα αποπληρώνει τραπεζικά δάνεια ύψους 6.000 δολαρίων.

Όμως πρόσφατα ο Καζιμί έχασε τη δουλειά του και τώρα η οικογένεια του. Δηλαδή η σύζυγος του, ο πατέρας του, η μητέρα του, η γιαγιά του, οι δύο αδελφές του, οι τρεις αδελφοί του και η σύζυγος του ενός από αυτές, πρέπει να ζήσουν με τα 410 δολάρια του μισθού του μεγαλύτερου αδελφού του, τα 300 από τα οποία πάνε στο δάνειο.

Από …μοναστήρια δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στο Αφγανιστάν, όμως με βάση τα παραπάνω δεδομένα από το γάμο μάλλον… καλύτεροι είναι οι Ταλιμπάν…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε