Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο…

Γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο…

Το έργο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ιθαγενών του Αμαζονίου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων… 

Στην κοινοπραξία Norte Energia ανατέθηκε τελικά η κατασκευή του γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος του Μπέλο Μόντε στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε με απόφασή του, την κατασκευή του φράγματος, ενώ προειδοποίησε την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας πως αν δεν σταματήσει τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει θα κληθεί να πληρώσει αυστηρά πρόστιμα.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Βραζιλίας άσκησε έφεση και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να συνεχίσει κανονικά τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Σινγκού.

Πλειοδότρια εταιρεία αναδείχθηκε τελικά η Norte Energia, η οποία προσέφερε 57,12 δολάρια ανά παραγόμενο Megawatt. 

Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας προκειμένου να εμποδίσουν τον διαγωνισμό, όμως δεν τα κατάφεραν.

Η Greenpeace κατήγγειλε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση Λούλα χάνει τη νομιμότητά της επιμένοντας στην κατασκευή του φράγματος».

Οι συζητήσεις για την κατασκευή του υδροεληκτρικού φράγματος στον ποταμό Σινγκού ξεκίνησαν το 1990, ωστόσο το σχέδιο είχε εγκαταλειφθεί λόγω των αντιδράσεων στη Βραζιλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι το φράγμα του Μπέλο Μόντε θα έχει τρομερές συνέπειες για τους ιθαγενείς και θα απειλείσει τη ζωή και τη διαβίωση 40.000 ανθρώπων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε