Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

«Γιορτάζουν» την ημέρα χωρίς ΚΑΜΙΑ δολοφονία!

«Γιορτάζουν» την ημέρα χωρίς ΚΑΜΙΑ δολοφονία!

Μοιάζει τουλάχιστον ψέμα αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια: το περασμένο Σαββατο, στο Ελ Σαλβαδόρ, δε σημειώθηκε ούτε μια δολοφονία! Ήταν η πρώτη φορά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια…

Η δράση συμμοριών στη χώρα είναι ανεξέλεγκτη, με την εγκληματικότητα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ελ Σαλβαδόρ.

“Έπειτα από χρόνια που ο αριθμός των φόνων είχε φθάσει σε επίπεδα συναγερμού, με ως και 18 φόνους την ημέρα, είδαμε το Σάββατο να μην καταγράφεται ούτε μια ανθρωποκτονία στη χώρα”, δήλωσε όλο… χαρά ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Φούνες.

Από τον Ιούνιο του 2009 όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Φούνες δεν είχε μπορέσει να κάνει ανάλογη δήλωση. Για να περιορίσει την εγκληματικότητα, μάλιστα, πρόσφατα είχε καλέσει μέχρι και το στρατό να αναλάβει καθήκοντα επιβολής του νόμου στο εσωτερικό της χώρας!
Στην έναρξη της θητείας του καταγράφονταν κατά μέσο όρο 12 δολοφονίες την ημέρα, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε στις 18 ανθρωποκτονίες την ημέρα κατά μέσον όρο στις αρχές του 2012.

Οι αντίπαλες συμμορίες που δρουν στο Ελ Σαλβαδόρ κήρυξαν εκεχειρία τον περασμένο μήνα και η αιματοχυσία ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα, την Μάρα Σαλβατρούτσα και την Μάρα 18, ανεστάλη.

Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονταν πρόσφατα 66 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, δείκτης που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος της βίας επιρρίπτεται στα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών, που χρησιμοποιούν το Σαλβαδόρ ως διαμετακομιστικό κέντρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε