Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιούνκερ: “Η Ευρώπη δεν θ’ αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει”

Πρόσθεσε πως έλαβε “εγγυήσεις” και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των “αγορών”.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα “προς το παρόν θεωρητικό”, αφού “δεν έχει υπάρξει [τέτοιο] αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας”.

Η απόρριψη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ζουζέ Σόκρατες.

“Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία”, είπε ακόμα ο Γιούνκερ, “αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης”.

Σημείωσε πως “έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης”.

Ο Γιούνκερ είπε ότι έλαβε την “διαβεβαίωση” από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου ότι το κόμμα του “συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει” όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων.

Όπως ορίζει σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους ευρωπαίους εταίρους της η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Στο μεταξύ ο φορέας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στο βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος “την πολιτική αβεβαιότητα” μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η S&P’s αναφέρει ότι είναι πιθανό να προβεί και σε νέα υποβάθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε