Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γκάιτνερ: η Ευρώπη δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα λιτότητας

Γκάιτνερ: η Ευρώπη δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα λιτότητας

Η λιτότητα σκοτώνει την ανάπτυξη και δεν είναι αυτή που δίνει τη λύση. Δεν πρέπει στην παραμικρή αστοχία να αυξάνονται οι φόροι και να μειώνονται οι δαπάνες χωρίς παράλληλη και στοχευμένη χρηματοδότηση, λέει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

“Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανόν να είναι αδύναμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Η διαδρομή της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι σταδιακή με μία πολυετή εισαγωγή μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου. Και προειδοποίησε πως “αν, κάθε φορά που η οικονομική ανάπτυξη είναι απογοητευτική, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να περικόπτουν αμέσως τις δαπάνες ή να αυξάνουν τους φόρους για να αντισταθμίσουν την επίπτωση στα ελλείμματα από την ασθενέστερη ανάπτυξη, αυτό θα δημιουργούσε τον κίνδυνο ενός αυτοενισχυόμενου αρνητικού σπιράλ λιτότητας που ‘σκοτώνει’ την ανάπτυξη”.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς λέγοντας:
“Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαμόρφωση του μείγματος της χρηματοδοτικής στήριξης και του ρυθμού της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι μεταρρυθμίσεις θα χρειασθούν χρόνο και δεν θα είναι αποτελεσματικές χωρίς χρηματοδοτική στήριξη, η οποία θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να δανείζονται με ανεκτά επιτόκια και θα διατηρεί τα επιτόκια στην οικονομία σε επίπεδα που δεν ‘σκοτώνουν’ την ανάπτυξη”.

Διαβάστε επίσης:
Έκθεση φωτιά για τα κοινωνικά επιδόματα

Λαγκάρντ: Πρέπει να φτύσετε αίμα για την ανάπτυξη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε