Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Γκρούεφσκι (οριστικά) τέλος – Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του

Γκρούεφσκι (οριστικά) τέλος – Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του

Ο προκλητικός κ. Γκρούεφσκι αποτελεί οριστικά παρελθόν από την πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ. Την Κυριακή (10.12.2017) υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του.

Ο Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 έως και το 2016, υπέβαλε την αμετάκλητη παραίτησή του από την προεδρία του VMRO-DPMNE. Βρισκόταν στην ηγεσία του δεξιού, εθνικιστικού κόμματος, από το 2003.

Μετά την απώλεια της εξουσίας αλλά και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την παραίτησή του.

Η παραίτηση Γκρούεφκσι και ο διάδοχος

Ο Γκρούεφσκι πριν από μερικές ημέρες είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του VMRO-DPMNE, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την βαριά ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE. Αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 22 και 23 Δεκεμβρίου όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Κανένα στέλεχος του VMRO-DPMNE δεν έχει εκδηλώσει ακόμη δημόσια πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Νίκολα Γκρούεφσκι φέρονται ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι (σ.σ. φέρεται να είναι ο “εκλεκτός” του Γκρούεφσκι), οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και Νίκολα Πόποσκι, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιλίγια Ντίμοφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις