Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γουατεμάλα: 45 νεκροί από τις κατολισθήσεις

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν ξανά λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Τους 45 έφτασαν οι νεκροί. Εθνικό πένθος στην χώρα

Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις ήταν αιτία να διακοπούν και πάλι οι έρευνες των σωστικών συνεργείων αργά χθες Δευτέρα στη Γουατεμάλα, όπου 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν και υλικές ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων (400 εκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
 
Οι ομάδες διάσωσης διέκοψαν τις έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που παρασύρθηκαν ή καταπλακώθηκαν από τη λάσπη στη δυτική επαρχία Σολόλα την Κυριακή, λόγω των νέων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν φόβους για νέες κατολισθήσεις.
 
Μέχρι στιγμής οι διασώστες έχουν ανασύρει νεκρούς 25 ανθρώπους στη Σολόλα. Πολλοί ανάμεσά τους ήταν ινδιάνοι Παραξίμ, οι οποίοι παρασύρθηκαν από ένα δεύτερο κύμα λάσπης το Σάββατο, ενώ είχαν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων που είχαν παρασυρθεί σε φαράγγι βάθους 300 μέτρων από μια κατολίσθηση.
 
Χθες ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ χαρακτήρισε “εθνική τραγωδία” τις κατολισθήσεις, ενώ την Κυριακή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξηγώντας ότι η χώρα “δεν έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει μια άλλη καταστροφή όπως αυτή της Αγκάθα” (αναφερόμενος στην τροπική καταιγίδα που έπληξε τη χώρα, με 165 νεκρούς και ζημιές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το Μάιο).
 
Η Γουατεμάλα διανύει τη χειρότερη περίοδο βροχών (Μάιος- Νοέμβριος) των τελευταίων 60 χρόνων, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Και η υπόλοιπη κεντρική Αμερική πλήττεται από τις πλημμύρες τους τελευταίους μήνες, με 55 νεκρούς στην Ονδούρα, τουλάχιστον 40 στη Νικαράγουα, εννέα στο Σαλβαδόρ και τρεις στην Κόστα Ρίκα, ενώ το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί.
 
Οι τοπικές μελέτες δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εκδηλώνεται με “πιο σφοδρές βροχοπτώσεις σε μικρότερης διάρκειας περιόδους σε μια συγκεκριμένη περιοχή”, δήλωσε ο Ρομπέρτο Ροντρίγκεθ, συντονιστής της κεντροαμερικανικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (CCAD).
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε