Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Greenpeace: «Κίνδυνος επίθεσης με αεροπλάνα στα πυρηνικά εργοστάσιο»

REUTERS
REUTERS

Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης με αεροπλάνα σε πυρηνικούς σταθμούς είναι μεγάλος σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις.

Θέλοντας να αναδείξει τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης με αεροπλάνα στους πυρηνικούς σταθμούς, ακτιβιστής της Greenpeace προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο πλαγιάς στο προαύλιο του πυρηνικού σταθμού του Μπιζέ στην κεντρική Γαλλία. Λίγη ώρα αργότερα, ένας άλλος ακτιβιστής της οργάνωσης εισήλθε απαρατήρητος σε διαφορετικό πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται στο Σιβό.

Οι νέες ακτιβιστικές ενέργειες έρχονται λίγους μήνες μετά την προηγούμενη θεαματική επιχείρηση της Greenpeace: τον Δεκέμβριο, ακτιβιστές της οργάνωσης κατάφεραν να εισέλθουν στους πυρηνικούς σταθμούς του Νοζάν-σιρ-Σεν στη βορειοανατολική Γαλλία και του Κριά στα νότια της χώρας.

Την Τετάρτη, ένας Γερμανός ακτιβιστής της οργάνωσης συνελήφθη μετά την προσγείωσή του αλεξίπτωτο πλαγιάς με κινητήρα. Σύμφωνα με την ίδια την Greenpeace, το αλεξίπτωτο “πέταξε πάνω από τον πυρηνικό σταθμό που διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, ο πιλότος έριξε δύο καπνογόνα στο θόλο του ενός εξ αυτών, μετά προσγειώθηκε εντός των εγκαταστάσεων και έριξε ένα ακόμη καπνογόνο».

Λίγο αργότερα συνελήφθη και δεύτερος ακτιβιστής, ο οποίος βρισκόταν έξω από τον πυρηνικό σταθμό και φέρεται να καθοδηγούσε τον πιλότο.

Το αλεξίπτωτο είχε εντοπιστεί «πολύ γρήγορα» και «παρακολουθείτο πριν καν πετάξει πάνω από το σταθμό» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ.

Η EDF, η δημόσια επιχείρηση εκμετάλλευσης των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ουδέποτε τέθηκε σε κίνδυνο».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη πυρηνικών θεμάτων της Greenpeace Γαλλίας, Σοφιά Μαζνονί. δήλωσε ότι «στόχος αυτής της ενέργειας είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους δύο προεδρικούς υποψήφιους [Σαρκοζί και Ολάντ] που αρνούνται τους κινδύνους από την πυρηνική ενέργεια. Θέλαμε να αναπαραστήσουμε μία εξωτερική επίθεση, του τύπου πτώσης αεροσκάφους».

Λίγη ώρα αργότερα, ένας άλλος ακτιβιστής της οργάνωσης, ο οποίος ονομάζεται Ερβέ Κουασνόν και δηλώνει «ποιητής-αναρριχητής», επωφελήθηκε από την παρουσία ενός φορτηγού που έκανε παραδόσεις για να γλιστρήσει μέσα στον πυρηνικό σταθμό του Σιβό.

«Βρίσκομαι στο εσωτερικό και κρύβομαι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο και δήλωσε ότι ήθελε να στείλει μήνυμα κατά του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε