Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Γυναίκα για πρώτη φορά υποψήφια για πρόεδρος του Μεξικού

Γυναίκα για πρώτη φορά υποψήφια για πρόεδρος του Μεξικού

Γυναίκα υποψήφιο θα έχει το κυβερνών δεξιό κόμμα PAN του Μεξικού στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιουλίου.

Πρόκειται για την Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, η οποία επικράτησε άνετα στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στη χώρα.

Η 50χρονη οικονομολόγος θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, ικανή να πετύχει τη συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα.

Το Μεξικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως έχει να αντιμετωπίσει -μεταξύ άλλων- την πολύνεκρη βία από τις συμμορίες των ναρκωτικών.

Η Βάσκες Μότα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον υποψήφιο του ιστορικού κόμματος PRI, το οποίο κυβέρνησε επί 70 έτη τη χώρα, καθώς και με τον αριστερό Λόπες Ομπραδόρ.

Εφόσον κερδίσει θα είναι η τέταρτη εν ενεργεία γυναίκα πρόεδρος της περιοχής. Προηγήθηκε η Κριστίνα Φερνάντες της Αργεντινής (εξελέγη το 2007), η Λάουρα Τσιντσίγια της Κόστα Ρίκα και η Ντίλμα Ρουσέφ της Βραζιλίας.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε διεκδικήσει την προεδρία και το 2006, ωστόσο, έχασε τις εκλογές με διαφορά 0,6% από τον νυν πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν, επίσης του δεξιού κόμματος ΡΑΝ.

Ο ίδιος ζητούσε την επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα νοθείας. Είχε δε συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό 900 σελίδων προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τον δικαίωσε: Περίπου τρεις μήνες αργότερα ανακήρυξε τον συντηρητικό αντίπαλό του Φελίπε Καλντερόν νικητή και νέο πρόεδρο του Μεξικού για την εξαετία 2006-2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε