Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

H αλ Κάιντα σκότωσε τον Γάλλο όμηρο

Η αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Γάλλο που κρατούσε όμηρο σε αντίποινα για την επιχείρηση δυνάμεων της Γαλλίας και της Μαυριτανίας σε βάση της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ηγέτης της Αλ Κάιντα είπε σε μαγνητοφωνημένο του μήνυμα ότι ο Μισέλ Ζερμανό δολοφονήθηκε το Σάββατο, σε αντίποινα για τη δολοφονία έξι μελών της οργάνωσης στη διάρκεια της επιχείρησης.

Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να συγκαλέσει “το περιορισμένο συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας” για την υπόθεση. Στο συμβούλιο αυτό γύρω από τον αρχηγό του κράτους θα συγκεντρωθούν, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και οι διευθυντές αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Η Γαλλία είχε συμμετάσχει την Πέμπτη το πρωί σε μια επιδρομή εναντίον μιας βάσης της Aqmi στο Μάλι στην οποία, σύμφωνα με ένα γάλλο αξιωματούχο, πίστευε ότι θα βρει τον όμηρο, που κρατείται από τον Απρίλιο. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα επτά θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές της Μαυριτανίας, μεταξύ των μελών της ομάδας αυτής που συνδέεται με την Aqmi.

Μαυριτανικά στρατεύματα, με τη συμμετοχή ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη επιχείρηση εναντίον βάσης της οργάνωσης στο Μαλι, η οποια συνεχίστηκε για αρκετές μέρες. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επειδή η οργάνωση δεν παρείχε αποδείξεις ότι ο Ζερμανό ήταν ζωντανός, ούτε δέχτηκε να διαπραγματευτεί για την τύχη του.

Ο συνταξιούχος μηχανικός, Ζερμανό, 78 ετών, απήχθη τον Απρίλιο και φέρεται ότι κρατείτο από τον Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζάιντ, ηγέτη της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας της AQIM που δρα στη Σαχάρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε