Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

H παραμονή κάτω από τη γη έφερε στην επιφάνεια “ιστορίες”

Ερωμένες που ζητούν να μάθουν νέα, ανεπιθύμητοι συγγενείς που τους προσήλκυσαν οι αποζημιώσεις: η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων που είναι παγιδευμένοι σε ορυχείο στη βόρεια Χιλή έφερε απρόσμενες εντάσεις στην επιφάνεια.

Οι γυναίκες πολλών μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από τη γη μετά το ατύχημα της 5ης Αυγούστου είδαν να προκύπτουν ανταγωνίστριες, οι οποίες παρουσιάζονται ως οι ερωμένες των συζύγων τους και ζητούν να μάθουν νέα τους, δήλωσε η Μάρτα Φλόρες, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.

Οι ερωμένες “επέστρεψαν ήδη στα σπίτια τους και έχουν ηρεμήσει. Ελπίζουν ότι όταν (οι μεταλλωρύχοι) βγουν, θα λύσουν τα ερωτικά τους προβλήματα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Προσπαθούμε να δουν την πραγματικότητα και να τους εξηγήσουμε το εξής: ως γυναίκα, αν αγαπάω πολύ έναν άνδρα, θα περιμένω να λύσει μόνος του τα προβλήματά του”, προσέθεσε.

Η Μάρτα Φλόρες όφειλε επίσης να αντιμετωπίσει την άφιξη ξεχασμένων συγγενών, στους οποίους γεννήθηκε ξαφνικά η επιθυμία να συσφίξουν εκ νέου τις σχέσεις τους με τους μεταλλωρύχους όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν αυτοί όταν βγουν από το ορυχείο.

“Τους είπαμε το ίδιο πράγμα: να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι οι μεταλλωρύχοι ξέρουν τί πρέπει να κάνουν όταν βγουν”, είπε. Οι 33 μεταλλωρύχοι δεν αναμένεται να έχουν βγει από το ορυχείο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις αρχές.



Μίλησαν με τους συγγενείς τους

Σήμερα οι 33 μεταλλωρύχοι είχαν συνομιλία με τους συγγενείς τους. Κάθε μεταλλωρύχος είχε στη διάθεσή του ένα λεπτό για να συνομιλήσει με τρεις δικούς του ανθρώπους, γεγονός που τους έκανε να αισθανθούν καλύτερα στη διάρκεια της δοκιμασίας τους.

“Ηταν συναρπαστικό. Πραγματικά ήθελα να απλώσω το χέρι μου και να τον πιάσω”, δήλωσε η Αντόνια Γκοντόι, μητέρα ενός από τους εργάτες.

Συγκίνηση προκάλεσε και η επίσκεψη στον καταυλισμό Εσπεράνσα κοντά στο ορυχείο τεσσάρων από τους 16 ουρουγουανούς παίκτες ράγκμπι που επέζησαν 73 ημέρες στις Άνδεις όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη το 1972. Ο Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε, ο Γκουστάβο Ζερμπίνιο, ο Πέδρο Αλγκόρτα και ο Ραμόν Σαμπέλα έφτασαν στο ορυχείο για να προσφέρουν την συμπαράστασή τους στους παγιδευμένους, αλλά και στις οικογένειές τους. “Οταν όλα θα έχουν τελειώσει και τα χρόνια θα έχουν περάσει, όταν θα είναι γέροι σαν και μας, τα προβλήματα αυτά θα φαίνονται τόσο ασήμαντα σε σχέση με τη χαρά της ζωής”, τόνισε ο Σαμπέλα.

Ο Ρενέ Αγκιλάρ, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης δήλωσε πως το γεωτρύπανο Strata 950 έφτασε σε βάθος 42 μέτρων και πως αργότερα σήμερα ένα άλλο μηχάνημα θα αρχίσει να διευρύνει ένα από τα πηγάδια που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έχουν καταφύγει οι μεταλλωρύχοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε