Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση κεφαλιού: Εναποθέτει τις ελπίδες του στον Dr… Frankenstein!

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση κεφαλιού: Εναποθέτει τις ελπίδες του στον Dr… Frankenstein!

Στα 30 του χρόνια, ο Valery Spiridonov που πάσχει από τη σπάνια γενετική ασθένεια μυϊκής ατροφίας Werdnig-Hoffman εναποθέτει τις ελπίδες του στον χειρουργό Sergio Canavero που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κόψει το κεφάλι του και να το βάλει σε ένα υγιές σώμα.

“Η απόφασή μου είναι οριστική και δεν σκοπεύω να την αλλάξω”, σημείωσε μιλώντας στην Dailymail, τονίζοντας πως θέλει την ευκαιρία μιας νέας αρχής πριν πεθάνει.

“Φυσικά και φοβάμαι. Δεν είναι όμως μόνο τρομακτικό αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Πρέπει να καταλάβετε πως δεν έχω πραγματικά πολλές επιλογές.

Αν δεν προσπαθήσω, η μοίρα μου θα είναι πολύ λυπηρή. Η κατάσταση της υγείας μου χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Δεν μπορώ να ελέγξω το σώμα μου τώρα. Χρειάζομαι βοήθεια κάθε ημέρα, κάθε λεπτό. Είμαι 30 ετών αν και οι άνθρωποι με αυτή την ασθένεια σπάνια ζουν περισσότερο από 20 χρόνια.

Οι μύες μου σταμάτησαν να αναπτύσσονται από την παιδική μου ηλικία και ο σκελετός μου παραμορφώθηκε. Αντιλαμβάνομαι τους κινδύνους μιας τέτοιας επέμβασης. Είναι πολύπλοκη”.

Η οικογένειά του βρίσκεται στο πλευρό του και στηρίζει την απόφασή του, ενώ με τον Ιταλό νευροχειρουργό δεν έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

“Δεν έχουμε συμφωνήσει για την ημερομηνία αλλά το υπολογίζουμε για το 2016”.

Έχει μιλήσει με τον γιατρό που έχει το ψευδώνυμο “nuts” μόνο μέσω Skype, με τον Dr Canavero να μην έχει εξετάσει το ιατρικό του ιστορικό.

Ο Ιταλός χειρουργός δήλωσε στο CNN πως έχει λάβει πολλά email και γράμματα από ανθρώπους που θέλουν να υποβληθούν στην αντίστοιχη επέμβαση.

Υπογραμμίζει πως υπάρχουν όλες οι απαραίτητες τεχνικές ώστε να μεταμοσχεύσει ένα κεφάλι σε ένα σώμα δότη.

Οι επικριτές του αναφέρουν πως τα σχέδιά του είναι αποκύημα της φαντασίας, συσχετίζοντάς τον με τον φανταστικό χαρακτήρα Dr Frankenstein.

Το κόστος της επέμβασης, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 36 ώρες, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια από τις πιο προηγμένες χειρουργικές αίθουσες του κόσμου και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 7,5 εκατομμύρια λίρες.

Το νέο σώμα θα προέλθει από έναν δότη που είναι εγκεφαλικά νεκρός αλλά κατά τα άλλα υγιής. Τόσο το κεφάλι του δότη όσο και το κεφάλι του ασθενή θα αποκοπεί από τον νωτιαίο μυελό την ίδια στιγμή με ένα εξαιρετικά κοφτερό εργαλείο ώστε να προκύψει ένα καθαρό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, το κεφάλι του ασθενή θα τοποθετηθεί πάνω στο σώμα του δότη και θα “επικολληθεί” με το “μαγικό συστατικό” του Dr Canavero, μια κόλλα που θα ενώσει τα δύο άκρα του νωτιαίου μυελού.

Ο ασθενής θα τεθεί σε διαδικασία κώματος για 4 εβδομάδες προκειμένου να μην κινείται. Όταν ξυπνήσει θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί, να αισθανθεί το πρόσωπό του και να μιλήσει με την ίδια φωνή.

Τα ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που θα του χορηγηθούν θα πρέπει να αποτρέψουν την απόρριψη του μοσχεύματος.

Μέχρι στιγμής, ο Ιταλός γιατρός έχει αποτύχει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για το προσωπικό των 150 γιατρών και νοσηλευτών που εκτιμά ότι απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη ολική μεταμόσχευση κεφαλιού.

Σε περίπτωση που η πρωτοποριακή διαδικασία είναι επιτυχημένη, τότε θα δώσει ελπίδα σε χιλιάδες παράλυτους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.


Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε