Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Video σοκ! Η στιγμή που πυροβολείται αστυνομικός στο Φέργκιουσον

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Το Φέργκιουσον φλέγεται ξανά. Και η φωτιά δεν θα σβήσει αν δεν εξαλειφθούν τα ρατσιστικά φαινόμενα. Οι πληγές που άνοιξαν με τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο μεγάλωσαν με τους πυροβολισμούς κατά δυο αστυνομικών.

Η στιγμή που δέχονται τα πυρά έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό video. Έχει τραβηχτεί με κινητό έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον και δείχνει ανθρώπους να τρέχουν να απομακρυνθούν πανικόβλητοι.

Σύμφωνα την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch, δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να απομακρυνθούν από το σημείο, ενώ ακούγονταν κραυγές “Χτύπησαν αστυνομικό”, δήλωσε ένας φωτορεπόρτερ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO

Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και ενώ αστυνομικός κλοιός είχε σχηματισθεί μπροστά στο τμήμα.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν σοβαρά δυο αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο και ο δεύτερος στον ώμο.
Νοσηλεύονται και έχουν τις αισθήσεις τους. “Τούς πυροβόλησαν επειδή είναι αστυνομικοί’, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Μάρκους Ρόινερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν τεταμένη και ότι ακούγοντας τους πυροβολισμούς θεώρησε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα.

Ο Τζον Μπέλμαρ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυρών. Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρόινερ, τα πυρά προήλθαν από την πίσω πλευρά της ομάδας των συγκεντρωμένων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “το να φορτωθούν αυτήν την κατηγορία είναι τελείως άδικο”.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά τη νύχτα έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού στης αστυνομίας της πόλης Τόμας Τζάκσον.

Η παραίτηση του Τόμας Τζάκσον είναι η τελευταία σειράς παραιτήσεων αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που καταγγέλλει σειρά ρατσιστικών καταχρήσεων εκ μέρους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης του Φέργκιουσον.

Η παραίτηση του Τζάκσον ακολουθεί αυτή του Τζον Σο, διαχειριστή του διοικητικού συμβουλίου του Φέργκιουσον και του δικαστή Ρόναλντ Μπροκμάγιερ. Τρεις ακόμα υπάλληλοι του αστυνομικού τμήματος και του επαρχιακού δικαστηρίου παραιτήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Η παραίτησή του Τζάκσον έγινε αποδεκτή και θα τεθεί σε ισχύ από την 19η Μαρτίου.

Η υπόθεση Μπράουν

Στις 9 Αυγούστου ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Η δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού ήταν το πρώτο από τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που ακολούθησαν, ενώ το Φέργκιουσον έγινε κέντρο σφοδρών συγκρούσεων και διαμαρτυριών.
Τη… φωτιά άναψε ακόμη περισσότερο και η απόφαση Σώματος ενόρκων να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον Ουίλσον.

Το τελευταίο περιστατικό βίας ήρθε πριν από μερικά 24ωρα, όταν αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο Αμερικανό, που είχε ψυχολογικά προβλήματα και κυκλοφορούσε γυμνός στο δρόμο!

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε