Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

H Unesco αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος

H Unesco αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος

Η Παλαιστίνη έγινε σήμερα πλήρες μέλος μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή.

“Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της Unesco”, σύμφωνα με την απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά.

“Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της Ουνέσκο για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ’αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

Στην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της Ουνέσκο που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.

Οι Παλαιστίνιοι είναι ενθουσιασμένοι με την απόφαση

“Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό”, δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

“Υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάσει αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών”, πρόσθεσε η Ασράουι.

“Η μειοψηφία που ψήφισε κατά, και κυρίως οι ΗΠΑ, θα βρεθεί απομονωμένη στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης”, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι “είμαστε ιδαίτερα ενθουσιασμένοι”.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η απόφαση θα βλάψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η σημερινή απόφαση της Unesco να κάνει πλήρες μέλος την Παλαιστίνη θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό.

“Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία”, όπως αναφέρει ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση.

“Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων”, προσθέτει η ανακοίνωση. Ο “σωστός και ο μοναδικός δρόμος” ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει τελματώσει είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

“Προώρη” και “αντιπαραγωγική” η αναγνώριση κατά τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα ότι η ψηφοφορία της Unesco που οδήγησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της ήταν “πρόωρη” και “αντιπαραγωγική” στην προοπτική της αναμενόμενης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή.

“Η ψηφοφορία της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής σήμερα στην Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική σε σχέση με το στόχο της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Λίγο νωρίτερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωνε ότι η σημερινή ψηφοφορία  που χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη, είναι “εξαιρετικά επιζήμια” για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε