Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η “Αφροδίτη” κάνει την δύσκολη στον… “Όμηρο”!

Το γεωτρύπανο άρχισε να συναντά στα στρώματα αλάτων που διαπερνά, “φούσκες” νερού. Τα πρώτα προβλήματα στον «Όμηρο

Μια από τις πιο δύσκολες μέρες ήταν η Τετάρτη στην πλατφόρμα «Όμηρος», αφού το γεωτρύπανο άρχισε να συναντά στα στρώματα αλάτων που διαπερνά, «φούσκες» με ισχυρές πιέσεις νερού, που απαιτούν πολύ πιο μεγάλη ισχύ γεώτρησης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», οι νέες συνθήκες δεν είναι άγνωστες για τους ειδικούς της Noble Energy και τους διαχειριστές της πλατφόρμας, αφού συναντούνται συχνά, ενώ παρόμοιες εμπειρίες είχαν και στο διπλανό ισραηλινό κοίτασμα του «Λεβιάθαν».
 
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι σίγουρο ότι καθυστερεί τις διαδικασίες γεώτρησης στο παρόν στάδιο, μέχρι να διαπιστωθεί η πυκνότητα και η συχνότητα των εμποδίων αυτών. Επίσης, επειδή το γεωτρύπανο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο κοίτασμα -όπως έγραψε ο «Φ» υπάρχουν ενδείξεις ότι η κορυφή του μπορεί να είναι πολύ πιο ψηλά απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά- πλέον η γεώτρηση προχωρά με διαφορετικό ρυθμό ενώ γίνονται πιο συχνά μικροδονήσεις με τα ειδικά συστήματα της πλατφόρμας, ώστε να διαπιστώνεται ολοένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια η απόσταση του φρεατίου από το κοίτασμα.
 
Επίσης, λόγω των προβλημάτων αυτών δυσχεραίνεται η παρακολούθηση και ανάλυση των φυσαλίδων αερίου, που από τη Δευτέρα «αχνίζουν» από το φρεάτιο. Η παρουσία τους αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το κοίτασμα, ενώ η συνεχής αύξηση της παρουσίας τέτοιων φυσαλίδων, όσο προχωρά η γεώτρηση αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι πλησιάζουν στο κοίτασμα.
 
Όπως εξηγούν ειδικοί επιστήμονες, η παρουσία «φούσκας» νερού υπό πίεση, δεν έχει μόνο αρνητική πτυχή αλλά και θετική, αφού αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι το κοίτασμα είναι καλά «σφραγισμένο», γεγονός που δείχνει ότι οι πιέσεις σε αυτό είναι ικανοποιητικές. Ερωτηματικό παραμένει το ύψος του νερού στο κοίτασμα, κάτι που θα διαπιστωθεί στο τέλος της διαδικασίας και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

40% μεγαλύτερο το κοίτασμα στη Κύπρο! – Κόσμος

“Φροντιστήριο” Κύπρου στην Ελλάδα:”Έτσι θα ορίσετε ΑΟΖ” – Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε