Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η άγνωστη Άνγκελα Μέρκελ (φωτο)

Η άγνωστη Άνγκελα Μέρκελ (φωτο)

Η μικρή κομμουνίστρια μεγάλωσε και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου. Και έχει το μέλλον του καπιταλισμού στα χέρια της!

Φυσικά, δεν είναι άλλη από την Άνγκελα Μέρκελ. Τη Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, τη γυναίκα που κάνει καλά τον Μπαρόζο, τον Ρομπάι και όλους τους υπόλοιπους ηγέτες, που μια της λέξη ρίχνει και ανεβάζει κυβερνήσεις και… αγορές.

Αφιέρωμα στο κορίτσι που κάποτε (πριν από 21 χρόνια) έκανε αίτηση για μια θέση στο γραφείο Τύπου της καγκελαρίας, αλλά δεν την προσέλαβαν ποτέ. Που να ήξεραν ότι μια μέρα θα έπαιρνε τη δουλειά στο… υψηλότερο επίπεδο!

Και γιατί την απέρριψαν; Γιατί οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν υψηλή πίεση και κρίθηκε πως ίσως να μη μπορούσε να αντέξει την πίεση. «Από τότε, έχω πολύ καλή ιατρική παρακολούθηση» λέει εκείνη με αρκετή δόση χιούμορ, αφού της αρέσει να λέει την ιστορία για την απόρριψή της από την καγκελαρία.

Μπορεί η πρώτη απόπειρά της να δουλέψει στην καγκελαρία να έπεσε στο κενό, αλλά η φιλοδοξία της, την έφερε μια μέρα στην κορυφή, να κρατά στα χέρια της το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Μόνο που όπως οι Γερμανοί έτσι και οι υπόλοιπο Ευρωπαίοι δεν τη συμπαθούν.

«Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν την λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται», λέει για την Άνγκελα Μέρκελ ο Βόλφγκανγκ Στοκ, καθηγητής Πανεπιστημίου και βιογράφος της Γερμανίας καγκελάριου. «Είναι σαν τον Τόνι Μπλερ, αλλά χωρίς αρχές» πιστεύουν πολλοί.

Η ζωή στην άλλη πλευρά του Τείχους
Όλα αυτά για το κορίτσι που γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο (μέρος της τότε δυτικής Γερμανίας), μεγάλωσε στη μικρή πόλη των 13.000 κατοίκων, το Τέμπλιν της ανατολικής Γερμανίας όταν ο πάστορας πατέρας αποφάσισε να μετακομίσει η οικογένεια στην άλλη πλευρά του Τείχους.
Σε ηλικία τριών ετών
Λέγεται ότι όταν στις 13 Αυγούστου του 1961 χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, η μητέρα της κάθισε σε μια εκκλησία κι έκλαιγε, ενώ ο πατέρας της ένιωσε απελευθερωμένος. Η απόφασή του να φύγει από την ακμάζουσα δυτική Γερμανία για να εργαστεί σε ένα σπίτι με παιδιά που είχαν νοητική υστέρηση, στο ανατολικό τμήμα που ακόμη ήταν ερείπιο από τους βομβαρδισμούς, άφησε ακόμη και την οικογένειά του έκπληκτη.

Αν και οι κομμουνιστές δεν τα είχαν ποτέ καλά με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της και αντιμετώπιζε με καχυποψία τους προτεστάντες, η οικογένεια του Χορστ Κάσνερ απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια: τους επέτρεπαν να βλέπουν εκπομπές της δυτικής τηλεόρασης, να διαβάζουν δυτικές εφημερίδες, ακόμη και να παίζουν Μονόπολι, το υπέρτατο καπιταλιστικό επιτραπέζιο παιχνίδι!
ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ! Πανηγυρίζοντας ένα γκολ της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2006
Ψυχρός και σκληρός ο πατέρας της, πίεζε συνεχώς την Άγκελα να είναι η καλύτερη μαθήτρια. Και ήταν… Έμαθε και τη γλώσσα της «μητέρας Ρωσίας». Και την έμαθε τόσο καλά, που κέρδισε βραβείο ένα ταξίδι στη Μόσχα. Η… ανταγωνιστικότητα είναι φίλη της ακόμη και σήμερα. Σε ό,τι κάνει, θέλει να είναι πρώτη.

Ο πρώτος γάμος και ο Κολ
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, δούλεψε ακόμη και ως σερβιτόρα σε ντίσκο. Το 1977, σε ηλικία 23 ετών, γνώρισε τον συσπουδαστή της, Ούλριχ Μέρκελ. Μετακόμισαν στο Βερολίνο, αλλά πέντε χρόνια μετά, ο γάμος τους διαλύθηκε.
«Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκα στο γάμο με την απαραίτητη σοβαρότητα», έχει πει η ίδια.
Στην υγειά μας...
Η πρώτη της γνωριμία με την πολιτική ήρθε στα 35 της χρόνια, όταν συμμετείχε σε μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγες μέρες πριν από την πτώση του Τείχους. Ακολούθησε η συμμετοχή στο συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και η γνωριμία με τον Χέλμουτ Κολ, τον «πατέρα» της συνένωσης των δυο Γερμανιών.

Ο τότε καγκελάριος την αποκαλούσε «το κορίτσι μου». Ήταν για εκείνη ο μέντορας της. Αλλά ήρθε η στιγμή που αποκάλυψε το θράσος και τη «βαρβαρότητα» της. Όταν ο Κολ βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο και το Κόμμα αμφιταλαντεύτηκε για το μέλλον του, η προστατευόμενή του, με ένα πρωτοσέλιδο άρθρο της, ζήτησε δημόσια την παραίτησή του!
Μια βραδιά στην όπερα... Το ντεκολτέ της, σχολιάστηκε έντονα!
«Μπορεί κάνεις να πει ότι ποτέ δεν υποτίμησα τον εαυτό μου. Δεν είναι κακό να είσαι φιλόδοξος» θα πει λίγα χρόνια, σε μια συνέντευξη, μετά χαμογελώντας!

Η συγκατοίκηση και ο δεύτερος γάμος υπό την πίεση των… Γηραιών
Δεν είχε καμία πρόθεση να παντρευτεί τον Γιοακίμ Σάουερ. Αλλά οι… «γηραιοί» των Χριστιανοδημοκρατών, είχαν άλλη άποψη. Η συγκατοίκησή Μέρκελ-Σάουερ δεν τους άρεσε γιατί φοβήθηκαν ότι θα επηρέαζε την εικόνα του κόμματος και της αρχηγού του. «Αναγκάστηκαν» λοιπόν να παντρευτούν το 1998, πέντε χρόνια πριν πάρει τα σκήπτρα της Γερμανίας και τον τίτλο της καγκελαριου.
Με τον δεύτερο σύζυγό της
Επιστήμονας και καθόλου φίλος με τη δημοσιότητα, ο Σάουερ προτιμά το εργαστήριό του και την ορειβασία με τη σύζυγό του, από τις δημόσιες εμφανίσεις. Και βαριέται τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, που άργησε ακόμη και για ένα γεύμα στο Λευκό Οίκο!

«Δεν είναι μια από εμάς»
Εκείνοι που μεγάλωσαν στην ανατολική Γερμανία τη θεωρούν «προδότη» και σαν έναν άνθρωπο που δε μπορεί να νιώσει τα προβλήματά τους. «Δεν τη βλέπουν σαν μια από εκείνους» λέει ο συγγραφέας Ματιάς Μάτουσεκ.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι σκέφτεται, εκτός απ’ το ότι θέλει να μείνει στην εξουσία και δεν αρκεί να μένει εκεί μόνο για την εξουσία», λένε πολλοί όταν τους ρωτούν για τη Μέρκελ. Αλλά (χωρίς καμία πρόθεση να τη δικαιολογήσουμε) έτσι έμαθε. Μεγαλώνοντας στην ανατολική Γερμανία, η ανάγκη να κρατάει καλά κρυμμένα αυτά που πιστεύει και σκέφτεται, έγινε δεύτερη φύση της.

Γι’ αυτό δεν αποκαλύπτει ποτέ τι σκέφτεται. Μόνο ότι δεν θέλει το ευρωομόλογο λέει συνέχεια…
Οι γκριμάτσες της κάθε φορά που μιλάει δίνουν "τροφή" στους φωτογράφους
Το ίδιο και οι εκφράσεις του προσώπου της κάθε φορά που ακούει κάτι με το οποίο δε συμφωνεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη προσαγωγή της ημέρας! – ΦΩΤΟ

Η Μέρκελ το 2007 στην Αθήνα! – ΦΩΤΟ
Κ-Άγκελα… παντού για τη Μέρκελ! – Πότε και πως μπορείτε να κινηθείτε στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί

Μια καλή κουβέντα έστω και στα Γερμανικά – Οι προσδοκίες…

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ


Νίκος Ευαγγελάτος: Μεγάλο ρίσκο η απαγόρευση…

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

Ικανοποίηση αλλά και καρφιά Στουρνάρα μετά το Eurogroup

Έρχεται με “κατανόηση” η Μέρκελ αλλά θα ζητήσει τα μέτρα

Η Μέρκελ και τα…όπλα της!

“Σκοντάφτει” ο Βενιζέλος στο όχι του Κουβέλη για να δουν τη Μέρκελ

«Έλληνες, έπρεπε να υποδέχεστε τη Μέρκελ με σημαιάκια»

Η μεγάλη γκάφα της BILD-“Στέλνει” την Μέρκελ σε λάθος αεροδρόμιο!

Α.Τσίπρας: “Η υποδοχή της κ.Μέρκελ θα είναι παλλαϊκή και ειρηνική”

Ένα προς ένα θα παρουσιάσει τα μέτρα στην Μέρκελ ο Σαμαράς – “Φρούριο” η Αθήνα την Τρίτη

Μετά την Μέρκελ έρχεται ο Νταβούτογλου

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε