Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η Αίγυπτος αναζητά την επιστροφή στην καθημερινότητα – Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ

ΦΩΤΟ REUTERS

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας περιορίστηκε αλλά ο αναβρασμός και οι διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα συνεχίζονται.

Από τις 20:00 έως τις 06:00 ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία όμως ποτέ –από τις 28 Ιανουαρίου που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο- δεν ακολούθησαν οι Αιγύπτιοι. Οι αντί-καθεστωτικοί διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ και επιμένουν να ζητούν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Συρματοπλέγματα, πρόχειρα καταλύματα, κόσμος που προτιμά να κοιμάται στην πλατεία παρά να εγκαταλείψει τη μάχη για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν και τη Δευτέρα πορεία στο κέντρο του Καΐρου προς τιμή του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, Άχμεντ Μαχμούντ που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ταραχών.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ένωση Δημοσιογράφων ως τη γειτονική πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν μαζί τους σε μια προσευχή για τον Άχμεντ Μαχμούντ.

Ο 39χρονος δημοσιογράφος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή των δυνάμεων ασφαλείας στις 29 Ιανουαρίου, ενώ κινηματογραφούσε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο. Υπέκυψε έξι ημέρες αργότερα. Εργαζόταν για την κρατική εφημερίδα Αλ-Τααβούν, η οποία εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Αλ-Αχράμ.

Μετά από σχεδόν δυο εβδομάδες ταραχών, η Αίγυπτος προσπαθεί να επιστρέψει στους καθημερινούς της ρυθμούς. Και στο πλαίσιο αυτό, το Χρηματιστήριο της χώρας πρόκειται να ανοίξει και πάλι την Κυριακή (σ.σ. Παρασκευή και Σάββατο είναι ημέρες αργίας, η Κυριακή είναι κανονικά εργάσιμη). Η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου και στη συνέχεια έκλεισε εξαιτίας ταραχών.

Κάλεσμα από τη Χεζμπολάχ

«Να αλλάξουν την εικόνα του κόσμου», κάλεσε τους Αιγύπτιους ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέν Χάσαν Νασράλα. «Η επανάσταση αυτή είναι καρπός της βούλησης και της αποφασιστικότητας του λαού. Αυτοί είναι που προστατεύουν και προσφέρουν μάρτυρες και θα πρέπει να αποφασίζουν ποιο σύστημα θα επικρατήσει», είπε.

«Καμπανάκι» Ράσμουνσεν

Η αναταραχή στην Αίγυπτο, σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν λαθραία στην Ευρώπη εκτίμησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμουνσεν.

Τόνισε ότι η αναταραχή δεν συνιστά άμεση απειλή για τα 28 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας, όμως θα μπορούσε να επιδράσει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στην περιφερειακή σταθερότητα γενικότερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε