Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η αιματοχυσία έφερε τουρκική στήριξη της Χαμάς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι θα επαναπροσδιορίσει στις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά τα τελευταία γεγονότα. Πρώτο βήμα της κυβέρνησης Ερντογάν να χαρακτηρίσει τη Χαμάς “μη τρομοκρατική οργάνωση”.

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά έχει αντάρτες που υπερασπίζονται τα εδάφη τους.

Στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ανέφερε πως “η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή. Έχω πει στους Αμερικανούς υπεύθυνους ότι δε θεωρώ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός από το Ικόνιο.

Την ίδια ώρα σχεδόν, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν κατά του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό σε κεντρική πλατεία της πόλης που έγραφε “κλείσε τη σιωνιστική πρεσβεία”. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Η τουρκική κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την αποκάλυψη ότι ο 19χρονος φοιτητής, Φουρκάν Ντογάν, δέχτηκε τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι. Οι εισαγγελικές και ιατροδικαστικές αρχές της Τουρκίας συλλέγουν στοιχεία και μαρτυρίες ώστε να προχωρήσουν στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους των εννέα ακτιβιστών.

Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν “ένα λεπτό” όταν ξυλοκοπούσαν τα θύματά τους, ενώ άλλες μαρτυρίες μιλούν για στρατιώτες που πηδούσαν με τις μπότες πάνω στα τραύματά των θυμάτων τους. Το “ένα λεπτό” παραπέμπει στη δημόσια αποδοκιμασία από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2009 κατά το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται ωστόσο άδεια του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί αφορά στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρωτοφανές αυτό επεισόδιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε