Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η ”άλωση” της Πορτογαλίας από το ”ιππικό” της τρόικας

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην Πορτογαλία όπου ενώ το spread συντρίβει κάθε ιστορικό ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και παρασκηνιακά ετοιμάζεται πακέτο διάσωσης άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Μέρκελ εμφανίζεται τη μία ως τεθλιμμένη χήρα και την άλλη ως Πόντιος Πιλάτος.
 

Κάθε ιστορικό υψηλό ”καταπίνει” το Πορτογαλικό spread καθώς μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Socrates οι αγορές, σαν τα κοράκια που μύρισαν πτώμα, εντείνουν τις πιέσεις τους με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν ανέλθει σε δυσβάσταχτα επίπεδα, ενώ η χώρα καλείται να αποπληρώσει τον επόμενο μήνα χρέος ύψους 4,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού, ενισχύεται στις 450 μονάδες βάσης, κατά πολύ υψηλότερα δηλαδή από ότι πριν ένα 24ωρο.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που ειδικεύεται στις ”διαρροές”, όλα τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, εκτός Γερμανίας, πιέζουν αφόρητα τη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια, φοβούμενοι ωτόμινο κατάρρευσης στην ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ήδη η Ευρώπη και το ΔΝΤ κάνουν τους προυπολογισμούς τους για το πακέτο διάσωσης που θα ξεπερνάει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Όμως υπολογίζουν χωρίς τον ”ξενοδόχο” δηλαδή την Καγκελάριο Μέρκελ που για κάποιο ακατανόητο λόγο εμπιστεύεται τις θεατρικές της δυνατότητες και υποδύεται και πάλι εναλλάξ τους ρόλους που έπαιξε στην Ελληνική τραγωδία, δηλαδή της τεθλιμμένη χήρας και του Πόντιου Πιλάτου.
Η Άγκελα Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μόνο τα μαύρα δεν φόρεσε για να εκφράσει τη λύπη της για την καταψήφιση από το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο των νέων περικοπών στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του παραιτηθέντος πια Σόκρατες, τον οποίο και εκθειάζει.
 
Από την άλλη σφυρίζει αδιάφορα για τα νέα δεδομένα ”νίπτοντας τας χείρας της” για το δράμα που περνάει η πορτογαλική οικονομία αφού επιδίδεται σε ατάκες του στυλ :”είναι προτιμότερο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη παρά να ανησυχούμε για την τήρηση των προγραμμάτων διάσωσης και άλλων υπερχρεωμένων κρατών”.
 
Αυτό για το οποίο πραγματικά παλεύει με νύχια και με δόντια η Μέρκελ είναι να κρατήσει εκτός τρόικας την Πορτογαλία, γιατί αλλιώς θα χορτάσει ”μαύρο” στις γερμανικές εκλογές.
 
Η κυρία Μέρκελ θα ζοριστεί να πείσει τους γερμανούς πολίτες να ”ξηλωθούν”, αυτή τη φορά για τη διάσωση της Πορτογαλίας, γιατί προηγουμένως τα ”θαλάσσωσε” με τους Έλληνες.
 
Θυμηθείτε στην αρχή, τάισε-καλλιέργησε στη γερμανική κοινή γνώμη το μύθο των ”τεμπέληδων Ελλήνων” και μετά φοβούμενη ντόμινο χρεοκοπίας επιχείρησε θεαματική κωλοτούμπα για να εξηγήσει στους Γερμανούς την αναγκαιότητα της διάσωσης μας.
 
Τώρα μπορεί για προεκλογικούς λόγους να ”αναθεματίζει” δημοσίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας, το κόμμα δηλαδή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επαναλαμβάνοντας νε έμφαση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Πορτογαλίας ήταν ένα πρόγραμμα που στήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση όμως είναι πια αργά γιατί και η πορτογαλική κυβέρνηση έπεσε και η Πορτογαλία έφτασε στα πρόθυρα της τρόικας.
 

Διαβάστε επίσης :Μέρες Ελλάδας ζεί η Πορτογαλία – ‘Ενα βήμα πριν την “σφιχτή” αγκαλιά της Τρόϊκας – Αγωνία στην Αθήνα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε