Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η αναβλητικότητα του Σίλβιο καταποντίζει το χρηματιστήριο του Μιλάνου

ΦΩΤΟ REUTERS

Με πτώση 6,5% έκλεισε το ιταλικό χρηματιστήριο εξαιτίας των φημών περί υποβάθμισης της Γαλλίας, της Wall Street και του… Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
πτώση 6,5%.

Η νέα χρηματιστηριακή «θύελλα» ξέσπασε ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να βρει μια μέθοδο κοινής αποδοχής, για την εφαρμογή των περικοπών, συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, η άμεση εφαρμογή των οποίων, ζητήθηκε επίμονα από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι θα υιοθετηθούν νέα μέτρα λιτότητας για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013 και ότι θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό το υπουργικό συμβούλιο ως την 18 Αυγούστου το αργότερο, όπως μετέδωσε το κρατικό ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με αναλυτές, η βουτιά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου είναι άμεση συνέπεια και των αρνητικών επιδόσεων της Wall Street, λόγω και τις φήμης που διαδόθηκε –και στην συνέχεια διαψεύστηκε– περί πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς στιγμές οικονομικού πανικού». Το χρηματιστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας δοκιμάζεται, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, προς στήριξη της οικονομίας της Ρώμης.

Το δε «σπρεντ» (η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου), διαμορφώθηκαν στις 291 μονάδες βάσεις, ενώ εκείνα της Ισπανίας βρίσκονται στις 286.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών, η Ιntesa San Paolo υποχώρησε κατά 10,7%, η Μps 8,7% και η Banca Popolare di Milano 7,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε