Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Αριζόνα πέρασε τον σκληρότερο αντιμεταναστευτικό νόμο

Η Αριζόνα πέρασε τον σκληρότερο αντιμεταναστευτικό νόμο

Η κυβερνήτης της Αριζόνα, υπέγραψε την Παρασκευή τον πιο αυστηρό νόμο για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε ως μια “άκριτη” προσπάθεια.

Η αστυνομία της πολιτείας, που συνορεύει με το Μεξικό, θα πρέπει στο εξής να αποφασίζει κατά πόσον οι άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα παράνομα, εάν υπάρχει μια “λογική υποψία” ότι αυτό πράγματι συμβαίνει –  κάτι που οι επικριτές του νόμου λένε πως θα ανοίξει το δρόμο στο ρατσιστικό προσδιορισμό.

Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλές διαμάχες στις ΗΠΑ, όπου περίπου 10,8 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στη σκιά. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα επισκιαζόταν στο εθνικό επίπεδο από άλλα θέματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας οργή σε πολλούς Λατίνους υποστηρικτές του Ομπάμα.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου στο Φοίνιξ πριν από την ανακοίνωση της κυβερνήτου, κυρίως αντιτιθέμενοι στο μέτρο οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφαν ‘Είμαστε άνθρωποι” και “Αρκετά”.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Πατρίσια Εσπινόσα, δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στο Μεξικό και την Αριζόνα, που έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Περίπου 460.000 παράνομοι μετανάστες υπολογίζεται πως ζουν στην πολιτεία, η οποία αποτελεί επίσης την κύρια πηγή εισόδου παράνομων μεταναστών που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο – που εγκρίθηκε από την υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία Γερουσία της πολιτείας αυτήν την εβδομάδα και υπογράφτηκε από τη Ρεπουμπλικανή Μπριούερ-  αναμένεται να προκαλέσει νομική διαμάχη και θεωρείται ήδη ένα “καυτό” θέμα ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο.

Η ανησυχία για το σχετιζόμενο με τα σύνορα έγκλημα έφθασε στα ύψη τον περασμένο μήνα στην Αριζόνα – όπου ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν αντιμετωπίζει σκληρή μάχη στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών από τον υπερσυντηρητικό Τζ. Ντ. Χέιγουορθ -, όταν ένας επφανής κτηματίας σκοτώθηκε από έναν φερόμενο ως παράνομο μετανάστη κοντά στη μεθόριο με το Μεξικό.

“Αν συνεχίσουμε να μην ενεργούμε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε άκριτες προσπάθειες να ξεδιπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Ομπάμα, σε μιά τελετή ορκωμοσίας νέων Αμερικανών πολιτών.

Η Μπριούερ δήλωσε πως ο νέος νόμος ισχυροποιεί την Αριζόνα και θα τη βοηθήσει να κρατηθεί ασφαλής από καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες απειλές. “Μας προστατεύει όλους, κάθε πολίτη της Αριζόνα και καθέναν που βρίσκεται νόμιμα στην πολιτεία μας και το κάνει αυτό διασφαλίζοντας ότι τα συνταγματικά δικαιώματα όλων στην Αριζόνα παραμένουν ακλόνητα”, είπε.

Είπε πως η Αριζόνα ενήργησε γιατί η Ουάσινγκτον δεν το είχε κάνει και πως η αστυνομία θα εκπαιδευθεί στη σκέψη τού τι συνιστά “λογική υποψία” ότι κάποιος είναι παράνομος μετανάστης. “Δεν γνωρίζω πώς μοιάζει ένας παράνομος μετανάστης”, είπε απαντώντας σε μία ερώτηση.

Ο νόμος της Αριζόνα είναι ο πιο αυστηρός μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστευτικών μέτρων που εγκρίνονται από πολιτείες των ΗΠΑ.

Απαιτεί από τους πολιτειακούς και τοπικούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν όσους δεν είναι σε θέση να παράσχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Καθιστά επίσης ποινικό αδίκημα τη μεταφορά κάποιου που είναι παράνομος μετανάστης, καθώς και την πρόσληψη ημερήσιων εργατών στο δρόμο. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε