Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η αστυνομία στα σπίτια υπόπτων και ο στρατός στους δρόμους του Λονδίνου – Στο στόχαστρο και τα social media!

– Αν επαναληφθούν τα επεισόδια, ο Κάμερον θα βγάλει και το στρατό στους δρόμους
– «Οι υπεύθυνοι των λεηλασιών θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν» είπε
– Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας και συλλήψεις στο Λονδίνο
– Δε φεύγουν από τους δρόμους οι 16.000 αστυνομικοί
– Έχουν εντολή να βγάζουν τις μάσκες από όσους θεωρούνται ύποπτοι

Το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη ήταν ήσυχο στους δρόμους της Αγγλίας. Αλλά η αναταραχή των προηγούμενων ημερών έχει σημάνει αυξημένο συναγερμό –έστω και καθυστερημένα- στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ήταν να μην αποφασίσει να επιστρέψει ο Ντέιβιντ Κάμερον από τις διακοπές του. Άπαξ και το έκανε, είναι έτοιμος για όλα. Ακόμη και να βγάλει στους δρόμους του Λονδίνου και των άλλων αγγλικών πόλεων το στρατό, σε περίπτωση που επαναληφθούν τα επεισόδια, οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί των προηγούμενων ημερών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το ενδεχόμενο να ζητηθεί η βοήθεια του στρατού είναι πάνω στο τραπέζι. “Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός ώστε περισσότεροι αστυνομικοί να είναι διαθέσιμοι στην πρώτη γραμμή”, είπε.

Υποσχέθηκε δε, για ακόμη μια φορά, πως οι υπεύθυνοι των βανδαλισμών και των επεισοδίων θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. “Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει”, είπε. “Θα πληρώσετε για ό,τι έχετε κάνει” συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους δράστες.
Χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς εγκληματίες και διέψευσε ότι τα επεισόδια συνδέονται με κοινωνικές εντάσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας και το Σαββατοκύριακο τους 16.000 αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν την άδεια να αφαιρούν τις μάσκες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν οι ύποπτοι.

Ο Κάμερον δεσμεύθηκε ότι όσοι είδαν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται από τα επεισόδια θα λάβουν αποζημίωση ακόμη κι αν είναι ανασφάλιστοι. Για αυτό άλλωστε ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων λιρών (22,8 εκατομμύρια ευρώ) για τη βοήθεια των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές, ενώ εξήγγειλε και “μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων”.

Αποδέσμευσε επίσης βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (11,3 εκατομμύρια ευρώ) για τις επιχειρήσεις “καθαρισμού και ασφάλειας” στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές. Εκτιμάται ότι το κόστος των ταραχών θα υπερβεί κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια λίρες (225 εκατομμύρια ευρώ).

Την ώρα που σε πολλά προάστια του Λονδίνου, η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια υπόπτων και έκανε προσαγωγές, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να διακόπτει την αποστολή μηνυμάτων μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και εργαλείων που αξιοποιούν το διαδίκτυο για την ανταλλαγή μηνυμάτων, όπως το Blackberry Messenger.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι ταραξίες χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να συντονίσουν τη δράση τους.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές από τα επεισόδια στη Βρετανία

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι ταραξίες της Αγγλίας – Φυλακίστηκαν δυο άτομα για τα επεισόδια στο Μάντσεστερ – Καλούν σε τζιχάντ μέσω internet

Βρέθηκε η μυστηριώδης γυναίκα που πήδηξε για να σωθεί από τις φλόγες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε