Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η αυστριακή ακροδεξιά θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης

Η αυστριακή ακροδεξιά θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης

Και για αυτό το λόγο ζητά να γίνει δημοψήφισμα αλλιώς, όπως λέει, δεν θα συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αυστρίας από την ευρωζώνη θέτει ως προϋπόθεση για συμμετοχή του κόμματός του σε κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Μιλώντας, χθες βράδυ, στο πλαίσιο των παραδοσιακών «Θερινών συνεντεύξεων» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Στράχε συνέδεσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ με την προπαγανδιζόμενη από το κόμμα του ενίσχυση της «άμεσης δημοκρατίας».

Επιπλέον, ο ίδιος έθεσε την εξασφάλιση της διενέργειας ενός «άμεσου δημοψηφίσματος, με δεσμευτικό αποτέλεσμα» για το θέμα αυτό, ως προϋπόθεση για συμμετοχή του κόμματός του σε μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις επόμενες εκλογές, στις οποίες, όπως επισήμανε, το κόμμα του στοχεύει στην επίτευξη ποσοστού 33,4% (από το 17,5%, στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008).

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ψηφοφόροι του κόμματός του ενδιαφέρονται για το υπό ίδρυση κόμμα του επίσης ευρωσκεπτικιστή δισεκατομμυριούχου Αυστριακού-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έκανε λόγο για απόπειρες δημιουργίας τεχνητών εντυπώσεων, που αποπροσανατολίζουν από το ό,τι οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν μια μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον σημερινό Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Κατηγορώντας, επιπλέον, τον Στρόναχ ότι υπήρξε, πάντα, κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος και ότι «αγόραζε» πάντα πολιτικούς ως συμβούλους του, ο Στράχε τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως το νέο κόμμα θα αποτύχει στις εκλογές. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να αναζητήσουν πουθενά αλλού τη σωστή εκπροσώπηση της Αυστρίας, παρά μόνον στο Κόμμα των Ελευθέρων, δεξιά του οποίου, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει χώρος για κανέναν.

Διαβάστε
Ναι, σε επιμήκυνση για την Ελλάδα, όχι όμως άλλα χρήματα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε