Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.

Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.

Στη Δανία περνά από σήμερα η σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί και το δύσκολο έργο του συντονισμού των «27» με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει για έβδομη φορά την προεδρία, διαδεχόμενη την Βαρσοβία. Η επίσημη τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.

Βασική αποστολή για την Δανία είναι να «ενώσει τις χώρες της ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω από αυτήν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Βάμεν.

Η Κοπεγχάγη θα πρέπει επίσης να παίξει διαιτητικό ρόλο στις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αυτό όμως δεν ανησυχεί την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός είναι «ειδικότητα της Δανίας».

Η ίδια ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.

Μια άλλη πρόκληση της Δανίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, για την οποία η Κοπεγχάγη σκοπεύει να στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την ενέργεια διασφαλίζει ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας» δεσμεύεται ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Λιντεγκαάρντ.

Η Κοπεγχάγη επιθυμεί επίσης την δημιουργία νέων εμπορικών προοπτικών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μέσω συμφωνιών με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία και την Τυνησία.

Τέλος, προτεραιότητα στην ατζέντα της δανικής προεδρίας αποτελεί η βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Δανία είχε αποφασίσει πρόσφατα την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της με τη Γερμανία, αμφισβητώντας άμεσα και ευθέως τη Συνθήκη Σένγκεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε