Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Deutsche Bank “λαδώνει” τις ΗΠΑ

Με 553,6 εκατομμύρια δολάρια “λαδώνει” η Deutsche Bank τις αρχές στην ΗΠΑ για να κλείσει η έρευνα σε βάρος της για αθέμιτες πρακτικές.
Η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει στις εφοριακές αρχές (Internal Revenue Service, IRS) των ΗΠΑ ποσό 553,6 εκατ. δολαρίων για να επιλυθεί μια μακρόχρονη διένεξη για φορολογικά θέματα, ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας από τη Φρανκφούρτη χθες Τρίτη.
 
Σε αντάλλαγμα για την καταβολή των χρημάτων η ομοσπονδιακή εισαγγελία συμφώνησε να διακοπούν οι έρευνες και να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της τράπεζας, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν.
 
Η υπόθεση πιστεύεται ότι αφορά την ανάμιξη της Deutsche Bank στις προσπάθειες πελατών της να φοροαποφύγουν μεταφέροντας καταθέσεις και άλλους πόρους σε “φορολογικούς παραδείσους”, επιλογή που προσέφερε η τράπεζα–μέσω της Bankers Trust–σε αμερικανούς μεταξύ 1996 και 2002.
 
Η τράπεζα ανέφερε ότι τα τρέχοντα ακαθάριστα έσοδά της δε θα επηρεαστούν από την πληρωμή αυτή καθώς είχε ήδη κάνει “τις προσήκουσες προβλέψεις” για το σύνολο του ποσού.
 
Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η συμφωνία προβλέπει την αποκάλυψη των στοιχείων πελατών της.
 
Η τράπεζα “τηρεί αυστηρά” το νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 2002, ενώ έχει αναδιαμορφώσει τα “ηθικά” της κριτήρια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της.
 
Η συμφωνία διαδέχεται εκείνη με την Ελβετική UBS, που κατέβαλε 780 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα διότι βοήθησε πελάτες με πόρους 20 δις δολαρίων να αποκρύψουν τις καταθέσεις και τους πόρους τους από το IRS.
 
Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές το ποσό που δέχθηκε να καταβάλει η Ντόιτσε Μπανκ εκτιμάται ότι καλύπτει τις αμοιβές της τράπεζας, τους φόρους των οποίων η καταβολή αποφεύχθηκε καθώς και τόκους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε