Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η διαφθορά “βασιλεύει” και στην Ιταλία

Η διαφθορά “βασιλεύει” και στην Ιταλία

Τις επτά έφτασαν πλέον οι ιταλικές περιφέρειες που έχουν τεθεί «στο μικροσκόπιο» των δικαστικών οι οποίοι ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς και σπατάλης.

Οι σημαντικότερες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Ρώμης, της Μπολόνιας, της Νάπολης και της Καλαβρίας.

Στην Μπολόνια, οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza), έκαναν έφοδο στην αίθουσα συνεδριάσεων. Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου αποχώρησαν κι η συνεδρίαση διεκόπη. Η Guardia di Finanza απαιτεί να της διατεθούν όλες οι αποδείξεις των προσωπικών δαπανών των τοπικών πολιτικών από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Στην περιφέρεια του Τορίνο, το Πεδεμόντιο, πρέπει να εξακριβωθεί πως ξοδεύονται τα 260.000 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο οκτώ πολιτικές δυνάμεις που διαθέτουν έναν μόνο περιφερειακό σύμβουλο.

Στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, οι εισαγγελείς θέλουν να καταλάβουν που καταλήγουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που χορηγούνται, ετησίως, στους εκεί περιφερειακούς συμβούλους. Χρησιμοποιούνται για πολιτική δραστηριότητα ή για προσωπικά έξοδα και αγορές;

Στην Σικελία, που βρέθηκε πρόσφατα ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, το ποσό που μπορούν να ξοδεύουν συνολικά οι σύμβουλοι της περιφέρειας ξεπερνά τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η εισαγγελία του Παλέρμο ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τον Φράνκο Φιορίτο, πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς στο Λάτιο, στην περιφέρεια της Ρώμης. Ο Φιορίτο συνελήφθη χθες με την κατηγορία υπεξαίρεσης ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Ο δικηγόρος του, Φράνκο Ταορμίνα, επιμένει ότι ο πελάτης του δεν θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή, διότι, τα κρατικά κονδύλια, από την στιγμή που μεταβιβάζονται στα κόμματα, παύουν να ανήκουν στο ιταλικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών, όταν ξεκίνησε η έρευνα σε βάρος του, ο Φιορίτο προσπάθησε να καταστρέψει διάφορα έγγραφα χρησιμοποιώντας έναν καταστροφέα εγγράφων. Ο ιταλικός Τύπος, αποκαλύπτει σήμερα ότι ο κεντροδεξιός σύμβουλος με τα χρήματα που προέρχονταν από την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αγόραζε αμέτρητα αγαθά για προσωπική χρήση όπως μεταξωτές γραβάτες ένα τζιπ για να μετακινείται σε χιονισμένους δρόμους ενώ απέκτησε ως και λέβητα φυσικού αερίου για μια από τις βίλες του.

Η κυβέρνηση Μόντι ετοιμάζεται, αύριο, πιθανότατα, να εγκρίνει δραστική μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων και των επιχορηγήσεων υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο! “Έφαγε” τους φόρους από 400 δήμους!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε