Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η δήλωση του Μάριο Μόντι που εξόργισε τους νέους

Η δήλωση του Μάριο Μόντι που εξόργισε τους νέους

Την οργή χιλιάδων Ιταλών προκάλεσε η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ η αντιπολίτευση τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη.

Ο Μάριο Μόντι κατα τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής είπε οτι “οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους την ζωή” και πρόσθεσε οτι “θα πρέπει όμως να υπάρχουν λογικές προϋποθέσεις: λίγο μικρότερη προστασία για όσους σήμερα είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι και κάπως μεγαλύτερες εγγυήσεις για όσους είναι σχεδόν είλωτες στην αγορά εργασίας, ή δεν καταφέρνουν καν να έχουν κάποια πρόσβαση”.

Οπως ήταν φυσικό, η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων νέων που μέσω του ίντερνετ ρωτούν τον Μόντι “πώς εννοεί την διαρκή αλλαγή εργασίας, με κακοπληρωμένες θέσεις και τριμηνιαίες συμβάσεις και στα πενήντα;” ή του υπενθυμίζουν ότι “εκείνος μιλά εκ του ασφαλούς, από την στιγμή που, ότι και αν συμβεί, έχει εξασφαλισμένη θέση ισόβιου γερουσιαστή”.

Και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως, η οποία στηρίζει την ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών, τάσσεται κατά της συγκεκριμένης τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Λατόρε, τόνισε σε δηλώσεις του ότι “πρόκειται για μια από τις χειρότερες στιγμές του Μάριο Μόντι (. . .). Το λέω, διατηρώντας, πάντα, τον πρέποντα σεβασμό στο πρόσωπό του”, πρόσθεσε ο Λατόρε.

Το αντιπολιτευτικό κόμμα “Ιταλία των Αξιών” του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο θεωρεί ότι “ο Μόντι μετά την δήλωσή του αυτή θα έπρεπε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους Ιταλούς”.

Όπως τονίζουν παρατηρητές, με την παρέμβασή του ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί εμμέσως στην διαπραγμάτευση για την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό Έλσα Φορνέρο και στα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Ένα από τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης αφορά την δυνατότητα κατάργησης του λεγόμενου “άρθρου 18” που απαγορεύει στις επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους να προχωρούν σε απολύσεις αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.

“Το σημείο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού”, επιμένει η κυβέρνηση της Ρώμης. Αλλά τα συνδικάτα Cgil Cisl και Uil επιμένουν ότι “η αλλαγή του άρθρου 18 δεν αποτελεί καν θέμα που θα πρέπει να θιγεί στην όλη συζήτηση διότι η αλλαγή του θα προκαλέσει θεαματική άνοδο της ανεργίας”.

Διαβάστε

Ιταλός γερουσιαστής κατηγορείται για υπεξαίρεση 13 εκατομμυρίων ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε