Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Η δίωξη του Ασάνζ είναι πολιτική”

“Η δίωξη του Ασάνζ είναι πολιτική”

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τόνισε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας τον κίνδυνο “πολιτικής δίωξης”.

“Σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για δίκαιη δίκη”, δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama, αναφερόμενος στον Ασάνζ στον οποίο ο Ισημερινός χορήγησε στις 16 Αυγούστου πολιτικό άσυλο.

“Αυτό που θέλουμε είναι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή του Ασάνζ, όμως υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις για πολιτική δίωξη”, τόνισε ο ίδιος.

Ο ιδρυτής του Wikileaks έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι οι αρχές της Σουηδίας θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τις διαρροές από τον ιστότοπό του απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Για τον πρόεδρο του Ισημερινού υπάρχουν τρεις λύσεις: να δοθούν εγγυήσεις στον Ασάνζ πως δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, να τον ανακρίνει ένας σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού ή τέλος η Αγγλία να του χορηγήσει άδεια ελευθέρας κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του ο Ασάνζ είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο: “Η Σουηδία πέταξε την ουδετερότητά της στα σκουπίδια”.

Μετά τη σημαντική κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του 70, η Σουηδία “‘άλλαξε με θλιβερό τρόπο”, είπε ο Ασάνζ, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Η Σουηδία είναι “η πρώτη χώρα που το κοινοβούλιο της ψήφισε να σταλούν αεροσκάφη στη Λιβύη”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ασάνζ “εμφανίστηκε” σε εκδήλωση του κόμματος του Μελανσόν

 

Το θρίλερ με τον Ασάνζ συνεχίζεται – Θα εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ;

 

Ασάνζ προς Ομπάμα: “Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών”

 

WikiLeaks: Μην εκδώσετε τον Ασάνζ στις ΗΠΑ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε