Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η “Δρακουλέσκου” τα ψάλλει στους Κύπριους όμως και αυτοί… της απαντάνε!

Η “Δρακουλέσκου” τα ψάλλει στους Κύπριους όμως και αυτοί… της απαντάνε!
Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά της Βουλής από την επίσκεψη των δανειστών της Τρόικας στην αρμόδια επιτροπή!
Ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή μίλησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας για τα μέτρα που μας περιμένουν. Δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα, μας είπε έμμεσα η αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η όπως την αποκαλούν πλέον ειρωνικά, Δρακουλέσκου λόγω και της ρουμανικης καταγωγής της.
 
«Είμαστε οι δανειστές σας», υπέδειξε από την αρχή στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, για να προσθέσει εκ μέρους της Κομισιόν ο Μάαρτεν Φέρβεϊ ότι «προμηνύεται μπροστά σας μια δύσκολη περίοδος».
 
Τα πιο πάνω προκύπτουν από πρακτικά της συνάντησης στη Βουλή με την Τρόικα, που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος”, σύμφωνα με τα οποία η κ. Βελκουλέσκου υπέδειξε επίσης ότι «για να μπορέσει η οικονομία σας να σταθεί κυριολεκτικά στα πόδια της πρέπει να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις».
 
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι στο τέλος της ημέρας, το Ταμείο είναι ο δανειστής μας και όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα εννοώντας, ότι δεν πρόκειται να δώσει ελαφρυντικά για κανέναν.
 
Τις προηγούμενες μέρες όμως υπήρξε και μια έντονη κόντρα μεταξύ της κύπριας υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με την Βελκουλέσκου. Όταν οι δύο τους συναντήθηκαν η Κύπρια υπουργός Εργασίας ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημόσιου, αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η κ.Βελκουλέσκου όμως απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%.
 
Τότε σε έντονο ύφος η κα Χαραλάμπους απάντησε: «γι΄ αυτό και γεμίσαμε με μετανάστες από τη χώρα σας», δηλαδή την Ρουμανία! Διαβάστε την σχετική είδηση
 
Πάντως, η… λυπητερή από την Τρόικα θα μας έρχεται με δόσεις σε εβδομαδιαία βάση. Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, αποκάλυψε ότι κάθε εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο θα γίνεται αναθεώρηση των ζητημάτων που είναι στο τραπέζι του διαλόγου, «για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε με τους τεχνοκράτες της Τρόικας». Πρόσθεσε πως η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο υπολογίζεται κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.
 
Ο κ. Σιαρλή παραδέχθηκε επίσης ότι ο 13ος μισθός των κρατικών υπαλλήλων είναι στο τραπέζι. Όπως εξήγησε, «στη βάση της εμπειρίας από την Πορτογαλία και την Ισπανία, πιστεύουμε ότι η Τρόικα αναμένει όπως η μείωση κρατικών δαπανών περιλαμβάνει και το κρατικό μισθολόγιο, καθώς και την αύξηση φορολογιών που δεν θα έχουν αρνητική επίπτωση στην οικονομία». Διευκρίνισε πως ο συνδυασμός και το βάρος των μέτρων θα καθοριστεί από την Κύπρο και όχι από την Τρόικα.
 
Πάντως, η πολιτική αντιπαράθεση ως προς το ποιος φταίει και πόσο, εξακολουθεί να είναι στο ζενίθ. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι καλύπτει τις τράπεζες και άφησε αιχμές για ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που συμπορεύονται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι κυβερνώντες το παίζουν «αθώα περιστερά», ήταν μια από τις απαντήσεις που πήρε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργανώνονται κατά της τρόικας οι συνδικαλιστές της Κύπρου – Κόσμος

Χριστόφιας: “Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση για την οικονομία” – Κόσμος

“Θα πονέσουμε λιγότερο από τους Έλληνες” – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε