Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

«Η Ε.Ε. δεν αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης» – Διαδήλωση στο Όσλο (ΦΩΤΟ)

«Η Ε.Ε. δεν αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης» – Διαδήλωση στο Όσλο (ΦΩΤΟ)

Με έξυπνα και… καυστικά συνθήματα, περίπου 1.000 μέλη αριστερών οργανώσεων και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν πορεία στο Όσλο, διαμαρτυρόμενοι για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ είναι αντιδημοκρατική και συντηρεί έναν μεγάλο στρατό μολονότι οι λαοί της υποφέρουν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

“Ο Άλφρεντ Νομπέλ είχε πει ότι το βραβείο θα πρέπει να δίνεται σε αυτούς που εργάστηκαν για τον αφοπλισμό”, δήλωσε η 70χρονη Έλσα-Μπριτ Ένγκερ, εκπρόσωπος των “Γιαγιάδων για την Ειρήνη”. “Η ΕΕ δεν το κάνει αυτό. Είναι μία από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο”, σημείωσε.

Την άποψη ότι η ΕΕ δεν αξίζει το βραβείο αυτό έχουν εκφράσει επίσης άνθρωποι που τιμήθηκαν στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης: ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ και η Μέιριντ Μαγκουάιρ.

Στην πορεία διαμαρτυρίας στο Όσλο μετείχε και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ στο Όσλο αποφάσισε να δώσει το φετινό βραβείο στην ΕΕ επειδή ένωσε την Ήπειρο έπειτα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους και για να της δώσει μια ώθηση την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

“Η ΕΕ φέρνει μακροχρόνια ειρήνη ανάμεσα στους πρώην εχθρούς, αυτούς που πολέμησαν… μεταξύ άλλων σε δύο παγκόσμιους πολέμους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα παραλάβουν το βραβείο εκ μέρους της ΕΕ. Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, ανάμεσά τους φυσικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα… άκουσε από ομογενείς στο Μόναχο ο Σαμαράς

Σαμαράς: Έχουμε φύγει από τη δραχμοφοβία

Ποιοί θα παραλάβουν το Νομπέλ Ειρήνης εκ μέρους της ΕΕ

Στα δύο η Ευρώπη για το Νόμπελ Ειρήνης

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε