Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Ε.Ε. σε κρίση – Στον “αέρα” ο προϋπολογισμός του 2013

Η Ε.Ε. σε κρίση – Στον “αέρα” ο προϋπολογισμός του 2013

Σε νευρική κρίση η Ευρωπαική Ένωση. Οι συνομιλίες για την επικείμενη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2013, οδηγούν σε αδιέξοδο. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης και των κρατών μελών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια αύξηση της χρηματοδότησης για το 2013 οδηγώντας ντε φάκτο σε αποτυχία την προγραμματισμένη αποψινή σύνοδο με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ ενημερώθηκε για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά έως την υστάτη ώρα προσπαθεί να διασώσει την σύνοδο, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους εκπροσώπους της.

«Ενώπιον της παρούσης αδυναμίας στην οποία βρίσκεται το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να ρυθμίσει το πρόβλημα του υπολοίπου 2012, το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013», εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού, Γάλλος συντηρητικός ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

«Η κυπριακή προεδρία συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η περίοδος συνδιαλλαγής με το Ευρωκοινοβούλιο καταλήγει τα μεσάνυκτα», επέμεινε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Διερευνούμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να επαναφέρουμε το Ευρωκοινοβούλιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Η αποτυχία της εν λόγω συνόδου θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει ξανά ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 και νέες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Πάντως, σε αυτήν την κατάσταση έχει βρεθεί κι άλλες φορές η ΕΕ στο παρελθόν.

Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να συνδιαλεχθεί με τις κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα δεχθούν να καλυφθεί η ‘τρύπα’ των 8,9 δισεκ. ευρώ που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του 2012 και έχει αποστραγγίσει τα ταμεία πολλών τρεχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταξύ αυτών και του προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 προβλέπει δαπάνες ύψους 138 δισεκ. ευρώ, ήτοι μία αύξηση 9 δισεκ. ευρώ (+6,8%) εν σχέσει προς το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Alba Dorata: Η “Χρυσή Αυγή” στην Ιταλία

Ποια γαλλογερμανική κόντρα; Σόιμπλε-Μοσκοβισί έδωσαν όρκους… αγάπης

Μνημόνιο και στην Κύπρο άμεσα


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε