Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

“Η έκρηξη στη Φουκοσίμα δεν συγκρίνεται με το Τσερνόμπιλ”

Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι η έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές του Τσερνόμπιλ.

Οπως εξήγησαν στο γαλλικό πρακτορείο, η έκρηξη στη Φουκοσίμα είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ.

“Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

“Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες”, πρόσθεσε.

“Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας”, επεσήμανε ο Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. “Η έκρηξη που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.

“Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν”. “Γι’ αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ”, υπογράμμισε.

Διαβάστε
“Δεν θα ζήσουμε νέο Τσερνόμπιλ”, δηλώνει στο Newsit επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου

Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα του NewsIt για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε