Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η εξωτερική πολιτική είναι μπίζνες για τον Κάμερον

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται πως ξέρει από δημόσιες σχέσεις. Και γι αυτό τον λόγο έχει πάρει και τους καλύτερους συμβούλους για να τον βοηθήσουν στην εξωτερική πολιτική.

Στους μάνατζερ και στους επιχειρηματίες στηρίζει πλέον ο βρετανός πρωθυπουργός τις ελπίδες του για μια προσοδοφόρα εξωτερική πολιτική.
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας του, ο Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) θεωρεί ότι οι βρετανοί μπίζνεσμεν μπορούν να αποτελέσουν άξιους πρεσβευτές της χώρας τους στο εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Στροφή της διεθνούς αγοράς προς τις βρετανικές επιχειρήσεις και μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα.
 
Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού έρχεται να πάρει σάρκα και οστά με τη μεταρρύθμιση του Φόρεϊν Οφις, ώστε μάνατζερ να διορίζονται πρεσβευτές. Η αρχή έγινε ήδη: γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής του διπλωματικού σώματος ορίστηκε ο Σάιμον Φρέιζερ , πρώην σύμβουλος του Εργατικού λόρδου Μάντελσον και νυν γενικός διευθυντής του υπουργείου Επιχειρηματικότητας. Παραδοσιακά, για τη θέση αυτή του επικεφαλής στο διπλωματικό σώμα χρίζεται επαγγελματίας διπλωμάτης.
 
«Θέλω να ανανεώσω τη βρετανική εξωτερική πολιτική για να επικεντρωθούμε πολύ περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις» φέρεται να δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός ενώ ταξίδευε από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη με τρένο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι δίνει τέλος στην παράδοση των πανάκριβων αεροπορικών ταξιδιών των προκατόχων του στο πλαίσιο της εξοικονόμησης του δημόσιου χρήματος. Απαραίτητο για τον κ. Κάμερον είναι να φανεί η Βρετανία ανοιχτή για μπίζνες στο εξωτερικό. «Καθώς βγαίνουμε από την ύφεση και οδηγούμαστε προς την ανάκαμψη, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ρόλο σημασίας στα διεθνή δούναι και λαβείν. Μας θέλω πολύ πιο αποτελεσματικούς όσον αφορά τις προσφορές που έχουμε στον επιχειρηματικό τομέα από το εξωτερικό» εξηγεί ο Συντηρητικός πολιτικός.
 
Τόνισε μάλιστα ότι «σε κάθε συνάντηση με ξένους οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους έναν ξεκάθαρο κατάλογο εμπορικών προτεραιοτήτων, ώστε να κερδίζουν συμβόλαια για βρετανικές επιχειρήσεις και να διευκολύνουν διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες».
 
Και για να δει τι ψάρια μπορούν να πιάσουν, στο προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να πάρει μαζί του «μια πολυάριθμη ομάδα ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων» για να προωθήσουν τους εμπορικούς δεσμούς με την πρώην βρετανική αποικία και σήμερα ανερχόμενη οικονομική και τεχνολογική δύναμη.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε