Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η ΕΚΤ αποφάσισε τη συνέχιση παροχής ρευστότητας – Γερμανία: Δε θα τυπώνουμε ευρώ για χάρη των πολιτικών

Η ΕΚΤ αποφάσισε τη συνέχιση παροχής ρευστότητας – Γερμανία: Δε θα τυπώνουμε ευρώ για χάρη των πολιτικών

Άνοδος – σοκ 30% στο επιτόκιο των ισπανικών ομολόγων με τους New York Times να γράφουν για ανησυχίες επέκτασης της κρίσης σε Ιταλία και Βέλγιο.

 

Με τις ανακοινώσεις του Τρισέ, η ΕΚΤ ουσιαστικά δίνει την ευρωπαική απάντηση στη κρίση χρέους με κυριότερο εργαλείο την προσεκτική αγορά ομολόγων, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από το γερμανό υπουργό Oικονομίασ και οι οποίες συμπυκνώνονται στη φράση: «Δε θα τυπώνουμε ευρώ για χάρη των πολιτικών».
 
Ο Ράινερ Μπρίντερλε επανέλαβε αυτές τις αντιρρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και προειδοποίησε να μην υποταγεί η ΕΚΤ στην υπηρεσία των πολιτικών ηγεσιών. «Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η λύση δεν είναι η διαρκής έκδοση χρήματος», είπε.

Τη συνέχιση των πράξεων παροχής ρευστότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι η κεντρική αρχή συνεχίζει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις.
 

Ο κ.Trichet ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει τις πράξεις αναχρηματοδότησης 3 μηνών και ενός μήνα με σταθερό επιτόκιο και σε πλήρη αποδοχή τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2011, ήτοι τις 12 Απριλίου.
 
Επίσης ο Trichet τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνεχίζεται, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «εκ φύσεως προσωρινό».
 

 Όλοι  οι ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τη συνεδρίαση της ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας και τις ανακοινώσεις του διοικητή της.

“Η έκβαση της συνάντησης στην ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πάντα”,τονίζουν με νόημα κοινοτικές πηγές,ενώ έκδηλο είναι και το ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου Μ.Ομπάμα,ο οποίος φέρεται να επιθυμεί την αύξηση των διαθέσιμων χρημάτων του ΔΝΤ για τυχόν επέκταση της κρίσης.
 
Νωρίτερα,στις 15.00, ανακοινώθηκε πως αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό της επιτόκιο.
 
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που εφαρμόζει ήδη η ΕΚΤ, έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των αξιωματούχων της τράπεζας, με τον  επικεφαλής της Bundesbank, να έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του.
Ωστόσο, η κλιμάκωση της κρίσης έχει αλλάξει τα δεδομένα, προσφέροντας στην ΕΚΤ επιχειρήματα για ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση.
 
Σε πρόσφατη ομιλία ενώπιον του ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να αναφερθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα θα ληφθούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση.

Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ένδειξη ενότητας υπό το φως των πιέσεων στην ευρωζώνη, έκανε γνωστό πηγή της Ισπανικής κυβέρνησης το οποίο όμως διαψεύστηκε αργότερα από το περιβάλλον του προέδρου της Ε.Ε Χ.Β.Ρομπέι.
 

Το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια συνέντευξής του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
 

Η αλήθεια όμως των αριθμών είναι αμείλικτη ακόμα και για την ισπανική οικονομία,που θεωρείται τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Με εκρηκτική άνοδο του επιτοκίου,της τάξης του 30%,η Ισπανία άντλησε το ποσό των 2,468 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων τριετούς διάρκειας, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται σε 3,717% από 2,527% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας,ενώ την επόμενη χρονιά λήγουν ισπανικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δισ. ευρώ.
Γιατί οι αγορές δεν στέκονται σε διαψεύσεις,αλλά προεξοφλούν τα χειρότερα σενάρια, όπως αποδεικνύεται από την μεγάλη πρόσφατη άνοδο στα spread και στα cds σε Πορτογαλία και Ισπανία που παρέσυραν και τα Ιταλικά και τα Βελγικά.
 
Για αυτό και οι N.Y Times γράφουν σήμερα πως η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα αν η Πορτογαλία και η Ισπανία φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν οικονομική βοήθεια θα κρίνει εαν οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης θα είναι η Ιταλία και το Βέλγιο.
 
Οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλά κοινά αφού εξαρτώνται λιγότερο από ξένους πιστωτές συγκρινόμενες με Ελλάδα και Ιρλανδία.
Όμως η πολιτική τους αστάθεια δημιουργεί αμφιβολίες για το εαν θα κατορθώσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη-βουνά που διαθέτουν τα οποία βρίσκονται ,μετά βέβαια τα ελληνικά χρέη,στην κορυφή της Ευρώπης.
 
“Το πιο απλό μάθημα που πήραμε το τελευταίο καιρό είναι ότι όποια χώρα έχει υψηλα επίπεδα χρέους είναι αυτόματα ανασφαλής” λέει στην εφημερίδα ο διαπρεπής ιταλός οικονομολόγος Μarco Annunziata.
 
Μπορεί η Ιταλία να περιόρισε εγκαίρως τις δημόσιες δαπάνες και να εξορθολόγισε τις ”ακριβές” συντάξεις της,όμως παραδοσιακά εξαρτάται από το δημόσιο δανεισμό.Έτσι εξηγείται τόσο το γιατί η Ιταλία κατέχει,μετά την Ελλάδα,το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη,το οποίο ξεπερνάει το 118% του ΑΕΠ της,αλλά και το λόγο που τα κόστη δανεισμού της έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ,την ώρα μάλιστα που επιβραδύνεται λόγω κρίσης η ανάπτυξή της.
 
 
Σε πολιτική κρίση βρίσκεται και το ”μικρό” Βέλγιο,όπου αμέτρητες είναι οι προσπάθειες διάσπασης του σε γαλλόφωνα και φλαμανδικά κρατίδια,ενώ συμπληρώνονται έξι μήνες χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
 
“Οι Βέλγοι πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά,και το φταίξιμο θα είναι ολόδικο τους,γιατί αυτοί εκστόμισαν την επιλογή της διάλυσης της χώρας” λέει ο Steven Vanneste,οικονομικός αναλυτής για την BNP Paribas.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα στην Ινδία ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

“Οφείλουμε να μην υποτιμήσουμε τη σημασία της κρίσης, η οποία, στην Ιρλανδία, προέρχεται κυρίως από τον τραπεζικό τομέα”, δήλωσε ο Στρος-Καν στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με το υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί.

“Ομως πιστεύω ότι η απόφαση η οποία ελήφθη θα διευθετήσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και η ιρλανδική οικονομία θα ανακάμψει μάλλον σύντομα”, είπε.

“Η κρίση στην Ευρώπη είναι ακόμη οξεία”, είπε προσθέτοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα για να αποφύγουν μία δυσχερή οικονομική κατάσταση.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε