Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η “ελεύθερη” Βεγγάζη ετοιμάζει εκλογές – Θα περάσει από στρατοδικείο ο Καντάφι

Η ιστορία έχει αφήσει πίσω της τον Καντάφι, που μετρά απώλειες στους ανθρώπους που διατάζει αλλά και εδαφικές. Λεηλατήθηκε το παλάτι του έξω από τη Βεγγάζη. Εικόνες από το πυρηνικό του καταφύγιο.

Η Βεγγάζη είναι πλέον “ελεύθερη” και από εκεί ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπτνέλ Τζαλίλ, δήλωσε στο Aljazeera ότι θα προετοιμάσει εντός των επόμενων τριών μηνών δημοκρατικές εκλογές για νέα κυβέρνηση. Ο Τζαλίλ παραιτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου μετά τα φοβερά εγκλήματα που διατάχθηκαν να διαπράξουν στρατιώτες κατά πολιτών.

Η πόλη αυτοοργανώθηκε και σχημάτισε μεταβατική κυβέρνηση, με συμμετοχή επιτροπών πολιτών. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Καντάφι θα περάσει από στρατοδικείο.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης με έδρα την ανατολική Λιβύη δημιούργησαν ένα Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου. “Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί”, δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

Στο μεταξύ στα χέρια των αντικυβερνητικών δυνάμεων έχει πέσει και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μιζουράτα, όπως μετέδωσε το Aljazeera. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει τη Μιζουράτα, που βρίκσεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπόλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης.


Η πολυτελής βίλα του Καντάφι στα περίχωρα της Βεγγάζης λεηλατήθηκε. Το Aljazeera έδειξε βίντεο με παιδιά και πολίτες να περιεργάζονται το εσωτερικό της, που διαθέτει πισίνα, σάουνα κ.α. ανέσεις για τον ίδιο και τους επισκέπτες του. Με την ευκαιρία το Aljazeera εξερεύνησε μέσω της ρεπόρτερ του και το πυρηνικό καταφύγιο του λίβυου ηγέτη, στο οποίο θα μπορούσε να ζήσει για αρκετούς μήνες σε περίπτωση επίθεσης με μη συμβατικά όπλα.

“Ελέγχει τη μισή πρωτεύουσα”

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης.

Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Η εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ αναφέρει εξάλλου σε άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραιτηθεί.

Ομόφωνα κυρώσεις από το Σ.Α.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε εκτάκτως αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς με εμπάργκο στην πώληση όπλων και πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, της οικογένειάς του και των αξιωματούχων του καθεστώτος. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά πολιτών, παραπέμπονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπεται πως οι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν και με τη βία.

Ο γιός του Καντάφι, Σαιφ αλ Ισλάμ μιλώνντας στο τηλεοτπικό δίκτυο ABC διαβεβαίωσε οτι η οικογένειά του δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό. “Είμαστε μία πολύ ταπεινή οικογένεια και όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Μας κάνει να γελάμε όταν λένε ότι έχουμε χρήματα στην Ευρώπη ή την Ελβετία. Είναι μία φάρσα”, πρόσθεσε ο γιος του Καντάφι. (Διαβάστε την είδηση)

ΝΑΤΟ: Ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

Συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή και το ΝΑΤΟ, όπου υπήρξε η ιδέα να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από το πολεμικό της χώρας τους. “Το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο” ανέφερε το ανακοινωθέν.

Κυρώσεις κατά Καντάφι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης από το Σ.Α.

“Δεν έχουν πληγεί αρχαίοι θησαυροί στη Λιβύη”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε