Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ελβετία δίνει στοιχεία για φοροφυγάδες άλλων χωρών

Η Ελβετία δίνει στοιχεία για φοροφυγάδες άλλων χωρών
Η άνω βουλή της Ελβετίας ενέκρινε συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες που προβλέπουν την παραχώρηση εκτενούς πληροφόρησης στις αρχές τους σχετικά με καταθέσεις φοροφυγάδων υπηκόων τους…

 

στις εγχώριες τράπεζες, όπως ορίζουν τα διεθνή πρότυπα.
 
Βάσει της Συμφωνίας, η Ελβετία δέχεται να παραχωρεί δεδομένα σχετικά με την τραπεζική δραστηριότητα υπηκόων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, των ΗΠΑ και του Μεξικού στις περιπτώσεις που διεξάγονται έρευνες για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή απάτη, εκτός εάν οι σχετικές αιτήσεις βασίζονται σε στοιχεία που έχουν κλαπεί.
 
Δεχόμενη πιέσεις από το G20, η Ελβετία, το μεγαλύτερο κέντρο offshore τραπεζικής δραστηριότητας παγκοσμίως, αναγκάστηκε να συμφωνήσει πέρσι στην χαλάρωση της αυστηρής “εχεμύθειας” των τραπεζών της χώρας και να παραχωρεί στοιχεία σε άλλες χώρες υπό την προϋπόθεση ότι θα συναφθούν διμερείς συμφωνίες για το φορολογικό καθεστώς.
 
Οι σχέσεις της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά την απόκτηση, από τις κυβερνήσεις στο Παρίσι και στο Βερολίνο, κλεμμένων στοιχείων σχετικά με φοροφυγάδες και φοροαποφεύγοντες με τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα των Άλπεων.
 
“Δε θα παράσχουμε καμιά βοήθεια εάν παρουσιαστούν κλεμμένα δεδομένα. Είναι κυρίαρχο δικαίωμά μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Χανς Ρούντολφ Μερτς στην τηλεοπτική εκπομπή Classe Politique. “Η Γαλλία έκλεψε δεδομένα. Εάν λάβουμε αίτημα διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής από τη Γαλλία, δε θα το εκπληρώσουμε”.
 
Οι πέντε συμφωνίες συνήφθησαν διμερώς αλλά πρέπει να εγκριθούν και από την κάτω βουλή — όπου το δεξιό SVP, το οποίο έχει τις περισσότερες έδρες, έχει κάνει σαφές ότι θα τις καταψηφίσει.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι σχεδιάζει να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα. Η Ελβετία αναγκάστηκε να υπογράψει 12 διμερείς συμφωνίες για να διαγραφεί από τη “γκρίζα λίστα” του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.
 
Στην κατοχή των Γαλλικών αρχών περιήλθαν δεδομένα για ορισμένους πελάτες υποκαταστήματος της HSBC στη Γενεύη, ενώ η Γερμανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα πλήρωνε για ένα CD με τα δεδομένα για τους λογαριασμούς πλουσίων υπηκόων της χώρας που φοροαποφεύγουν καταθέτοντας χρήματα σε τράπεζες στην Ελβετία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε