Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

“Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ”

“Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ”

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις και προκλητικές» τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής για τρομοκρατικά εγκλήματα.

Τόνισε πως ο Ερντογάν απομακρύνεται με τις δηλώσεις αυτές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα κατά την αίτηση ένταξής της στην ΕΕ, δηλαδή το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αξίες, υπογραμμίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ τίθεται σε κίνδυνο».

«Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να αντιληφθεί πως μια επιδείνωση των σχέσεων (μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ) θα βλάψει τη χώρα του», σημείωσε ο Σβόμποντα.

Εκπρόσωπος του Επίτροπου Στέφαν Φίλε δήλωσε εξάλλου στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe ότι «η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία κατά τη διαδικασία της ενταξιακής της διαδικασίας», προσθέτοντας ότι όταν η Επιτροπή παρακολουθεί το κατά πόσο οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για ένταξη στην χώρες σέβονται τα πολιτικά κριτήρια, εστιάζει στις σχετικές με τη θανατική ποινή νομικές διατάξεις.

Υπενθύμισε επίσης πως η Τουρκία έχει επικυρώσει δυο πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που αφορούν στην οικουμενική κατάργηση της θανατικής ποινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανέρχεται η θανατική ποινή στην Τουρκία;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε