Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Η επέμβαση στη Λιβύη έγινε για τα πετρέλαια”, λέει στο Newsit o καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Α.Κούτσης

“Η επέμβαση στη Λιβύη έγινε για τα πετρέλαια”, λέει στο Newsit o καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Α.Κούτσης

Τι λέει ο καθηγητής Α. Κούτσης για τον ρόλο της Ελλάδας και  τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από αντίποινα και πόσο θα διαρκέσει επέμβαση στη Λιβύη;

Όπως δήλωσε στο Newsit ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, “η επέμβαση στη Λιβύη έγινε για τα πετρέλαια. 

Και προσθέτει: “Η Δύση κράτησε διαφορετική στάση στη Λιβύη έναντι της Τυνησίας και της Αιγύπτου, γιατί υπήρχε στα σκαριά συνεργασία κυβερνήσεων της Δύσης με ομάδα της αντιπολίτευσης της Λιβύης που έχει έδρα στο Λονδίνο και στη Βεγγάζη και  είναι εκείνη που  θέλει να επαναφέρει την μοναρχία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα φαίνονταν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πως θέλουν να βοηθήσουν να ανέβει στη Λιβύη μια πιο δημοκρατική κυβέρνηση και με αυτό τον τρόπο να έχουν τον έλεγχο στα πετρέλαια γιατί πάντοτε στη Λιβύη το θέμα είναι τα πετρέλαια. Η οργισμένη αντίδραση του Καντάφι που αιματοκύλισε τη χώρα οδήγησε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο συνάινεσε  και ο Αραβικος σύνδεσμος με την προϋπόθεση να μην υπάρξει χερσαία εισβολή. Σε καμία περίπτωση δηλαδή ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν ήθελε ένα νέο Ιράκ, ήθελε μόνο να γίνει κατάπαυση πυρός από την πλευρά του Καντάφι και να λειτουργήσει η διπλωματία. Εχω την αίσθηση ότι η Γαλλία που πριν λίγες εβδομάδες είχε αναγνωρίσει την αντιπολίτευση βιάστηκε να δώσει μια δική της ερμηνεία τι σημαίνει επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Κατά την ερμηνεία της Γαλλίας σήμαινε καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι και καταστροφή της στρατιωτικής του υποδομής. Η Γαλλία προχώρησε με τόσο γρήγορα βήματα που η Διεθνής Κοινότητα παρασύρθηκε”.

Ακούστε στο Newsit το σχετικό απόσπασμα του καθηγητή Αλέξανδρου Kούτση

Γιατί φέρνει αντιρρήσεις η Τουρκία

“Η Τουρκία θέλει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Καντάφι και εξεγερμένων και γιατί έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει δίαυλο επικοινωνίας και με τον Καντάφι και με τους εξεγερμένους και θα ήθελε να παίξει με επιτυχία τον διαμεσολαβητή προκειμένου οι μετοχές της να ανέβουν ακόμη περισσότερο στον Αραβικό κόσμο”.

Ακούστε στο Newsit το απόσπασμα για την Τουρκία

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα – Μας εμπιστεύονται οι Άραβες; Κινδυνεύει η Ελλάδα απο αντίποινα;

“Λόγω της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχασε την ανεξαρτησία της να διαμορφώνει μόνη της την εξωτερική της πολιτική. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη σαν μέλος της Ε.Ε. να ακολουθεί αυτά που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης που μας είχαν οι Αραβικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Όμως δε νομίζω πως ο Καντάφι μπορεί να υλοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα καθώς η πολεμική του μηχανή είναι παλαιάς τεχνολογίας. ΗΕλλάδα πάντως δεν πρέπει να εμπλακεί σε μάχιμες επιχειρήσεις”.

Ακούστε στο Newsit για τον ρόλο της Ελλάδας



Η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων δε θα τελειώσει γρήγορα

“Αν ο στόχος ήταν μόνο η κατάπαυση του πυρός η επέμβαση θα διαρκούσε μόνο μια εβδομάδα. Όμως όπως φαίνεται οι στόχοι τόσο της Γαλλίας όσο και της Αμερικής είναι να επέμβουμε στο πλευρό των εξεγερμένων για την ανατροπή του Καντάφι και αυτο δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα. Ακόμη και αν φύγει ή ανατραπεί ο Καντάφι οι εξεγερμένοι θα είναι διατεθιμένοι να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων και να βρούν μία λύση με τους Δυτικούς; Έχω την αίσθηση ότι δεν θα το κάνουν διοτι εκείνοι θέλουν να  φέρουν πίσω την μοναρχία και οι Δυτικοί δεν επιθυμούν ένα τέτοιο σενάριο.

Ακούστε στο Newsit το σχετικό απόσπασμα

Πόσο αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης στον Αραβικό κόσμο

Ο γεωοπολιτικός χάρτης άλλαξε μετά την επέμβαση στο Ιρακ. Με την ήττα του Ιράκ που ήταν ένα πανίσχυρο κράτος δημιουργήθηκε ένα κενό που ήρθε να συμπληρώσει η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ. Οι Άραβες θέλουν να ανασυγκροτηθούν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τρεις χώρες. Επιπλέον οι Άραβες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δύση λόγω της στενής συνεργασίας που έχει με το Ισραήλ. Επομένως έχει αλλάξει η γεωοπολιτική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή με έναν κόσμο και κυρίως μια Αραβική νεολαία που θέλει να απολαμβάνει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα της Δύσης αλλά χωρίς τη Δύση.

Ακούστε στο Newsit τι λέει ο καθηγητής κύριος Κούτσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε