Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η φλεγματική Βρετανία ξεσηκώνεται για τη λιτότητα

Το Συνέδριο των Εργατικών Ενώσεων, η “ομπρέλα” των βρετανικών συνδικάτων κάλεσε στη “μεγαλύτερη και πιο τολμηρή” διαδήλωση στην ιστορία του τον ερχόμενο Μάρτιο, εναντίον των περικοπών της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα περικόψει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και θα περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, στο πλαίσιο περικοπών ύψους 80 δισεκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 11% του ΑΕΠ.

Το TUC, που εκπροσωπεί 6,5 εκατομμύρια εργάτες, δήλωσε πως οι περικοπές θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις και υποσχέθηκε να διεξαγάγει εκστρατεία πολιτικής πίεσης προκειμένου να προσπαθήσει να στρέψει τους ψηφοφόρους εναντίον των σχεδίων αυτών.

“Το εργατικό κίνημα και η χώρα αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή δοκιμασία μέσα σε μία γενιά”, θα πει ο Γενικός Γραμματέας του TUC, Μπρένταν Μπάρμπερ, σε μία ομιλία σε συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Λονδίνο.

“Όχι μόνο έχει γονατίσει η οικονομία, όχι μόνο ο νόμος έχει γυρίσει εναντίον μας, αλλά έχουμε στην εξουσία μία κυβέρνηση η οποία κάνει περικοπές με μία ταχύτητα, κλίμακα και αγριότητα που δεν είδαμε ποτέ πριν”.

Ο Μπάρμπερ έχει αποφύγει μέχρι τώρα να καλέσει για εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως το TUC θα επικεντρώσει στην τιθάσσευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, που προκύπτει ως αποτέλεσμα των βαθύτερων περικοπών στη δημόσια υπηρεσία από το 1975, στην προσπάθεια να επηρεάσει τους υπουργούς.

Ωστόσο, κάποιες ενώσεις έχουν καλέσει για “συντονισμένη” δράση και υπονόησαν ότι υπολογίζουν στο παράδειγμα που δίνουν οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, η οποία έχει δει βίαιες διαδηλώσεις και απεργίες εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια με την υποστήριξη των συνδικάτων έχουν ήδη ξεκινήσει σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη Βρετανία. Θα κλιμακωθούν σε μία εθνική διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου στις 26 Μαρτίου.

“Μαζί ας κάνουμε εκείνη την κινητοποίηση το μεγαλύτερο, το πιο τολμηρό και το καλύτερο γεγονός της ιστορίας μας”, θα πει ο Μπάρμπερ.

Ο συνασπισμός των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, ο οποίος προσβλέπει στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μεγέθυνσης, δήλωσε πως η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι αναπόφευκτη και πως οι περικοπές που αποφάσισε ήταν δίκαιες για όλους.

Ωστόσο, μία δεξαμενή σκέψης με επιρροή έχει δηλώσει πως τα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν το ήμισυ των πιο χαμηλά αμοιβώμενων και ο Μπάρμπερ προειδοποίησε πως οι περικοπές θα αφήσουν τη Βρετανία “λιγότερο πολιτισμένη και λιγότερη ανεκτική”.”Οι επιπτώσεις αυτής της βάναυσης, ιδεολογικής και στρεβλά άδικης λιτότητας θα είναι πραγματικά καταστροφικές”, θα πει ο Μπάρμπερ.    “Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα — αυτές οι βάρβαρες περικοπές θα καταστρέψουν τους πιο φτωχούς, τους περισσότερο μειονεκτούντες και τους πιο ευπαθείς”.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε