Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η φορολογική αμνηστία φέρνει… χρήμα στα ιταλικά ταμεία

Η φορολογική αμνηστία φέρνει… χρήμα στα ιταλικά ταμεία

Συνολικά 104,5 δισ. ευρώ «κέρδισε» το ιταλικό δημόσιο από τη φορολογική αμνηστία. Παράλληλα, το ιταλικό κράτος θα βάλει στα ταμεία του και 5,6 δισ. ευρώ από φόρους.

Η παράταση του μηχανισμού ρύθμισης από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου επέτρεψε τη ρύθμιση «9,2 δισ. ευρώ και είσπραξη 694 εκατ. ευρώ. Το 95% των 9,2 δισ. αυτών επέστρεψαν στην Ιταλία», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως χάρις στην αμνηστία ρυθμίσθηκαν 95 δισ. ευρώ στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου -15 Δεκεμβρίου.

Η όλη επιχείρηση περαιώθηκε με τη ρύθμιση «104,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 98% επαναπατρίσθηκε στην Ιταλία) και εισπράξεις 5,6 δισ. ευρώ για τη δημόσια διοίκηση», τονίζεται.

Χάρη στο μηχανισμό, οι Ιταλοί μπορούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους με την καταβολή μίας μικρής αποζημίωσης για τα αδήλωτα στην εφορία περιουσιακά στοιχεία και τα χρήματα που διατηρούσαν στο εξωτερικό , ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες, αφήνοντάς τα στη χώρα που είναι τοποθετημένα, εξασφαλίζοντας ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με την Ιταλία.

Με γνώμονα την επιτυχία της όλης επιχείρησης, που αρχικά είχε προβλεφθεί να έχει τρίμηνη διάρκεια, η Ιταλία αποφάσισε την παράτασή της έως τον Απρίλιο, αυξάνοντας παράλληλα τον προβλεπόμενο φόρο από 5% έως τον Δεκέμβριο, σε 6% και κατόπιν σε 7% από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Απριλίου.

Το μέτρο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία πως έτσι διευκολύνει τη νομιμοποίηση των κερδών της μαφίας και των φοροφυγάδων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε