Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Γαλλία ετοιμάζεται για εκλογές

REUTERS
Στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου του 2012 θα διεξαχθούν ο πρώτος και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.
 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν παρουσίασε χθες Τετάρτη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου τις ημερομηνίες για τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί το 2011 και το 2012, επιβεβαιώνοντας τις ημερομηνίες της 22ας Απριλίου και της 6ης Μαΐου για τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012.
 
Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 και τις 17 Ιουνίου, διευκρίνισε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.
 
Όσον αφορά τις εκλογές στη Γερουσία που έχουν προγραμματιστεί το 2011, θα διεξαχθούν στις 25 του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Μπαρουέν.
 
Για τις εκλογές αυτές, η υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί είναι βέβαιη: στις αρχές Μαΐου ο Σαρκοζί είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Express ότι είναι “σωστό” να σκεφθεί να διεκδικήσει μια δεύτερη πενταετή θητεία το 2012.
 
Ιδιαίτερα αποδυναμωμένος στις δημοσκοπήσεις, ο Σαρκοζί έχει μέχρι σήμερα δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του το φθινόπωρο 2011. Την περίοδο αυτή θα ανακοινωθεί και το όνομα του βασικού του αντιπάλου, του σοσιαλιστή υποψήφιου, μετά τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
 
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2012, και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) λόγω της ιδιότητάς του στο διεθνή οικονομικό οργανισμό δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.
 
‘Οποιος κι αν είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναδεικνύεται επί του παρόντος νικητής στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στο Νικολά Σαρκοζί. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν ακόμη την ηγέτιδα της γαλλικής άκρας δεξιάς, πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν έτοιμη για το δεύτερο γύρο, σε βάρος του απερχόμενου προέδρου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε