Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Γαλλία ξανά στους δρόμους – Βουλή επικύρωσε το νέο συνταξιοδοτικό

ΦΩΤΟ REUTERS

Η γαλλική Βουλή ενέκρινε οριστικά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά την Πέμπτη οι Γάλλοι βγαίνουν ξανά μαζικά στους δρόμους.

Λόγω της νέας 24ωρης απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες και δεκάδες πτήσεις θα ακυρωθούν. Από το αεροδρόμιο Ορλί αναμένεται να μην πραγματοποιηθεί το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων, ενώ στο Σαρλ Ντε Γκολ και άλλα αεροδρόμια της γαλλικής επικράτειας το ποσοστό θα φτάσει στο 30%.

Πολλά συνδικάτα της αεροπορικής εταιρείας Air France ζήτησαν επίσης να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας που θα εκτείνονται από στάσεις μίας ώρας έως 24ωρες απεργίες. Μια επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς αναμένεται την Παρασκευή.

Η έβδομη ημέρα δράσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο έρχεται ενώ η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε οριστικά από τη γαλλική Βουλή, μετά την τελική ψηφοφορία επί του κειμένου από την Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και από την Γερουσία την Τρίτη. Η έγκριση αυτή υιοθετήθηκε με 336 ψήφους υπέρ, και 233 κατά, στην Εθνοσυνέλευση.

Και τα δυο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου είχαν ήδη εγκρίνει σε πρώτη φάση τη μεταρρύθμιση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η δεύτερη αυτή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για επικύρωση του νόμου, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Η δημοσίευση του κειμένου του νόμου από τον Γάλλο Πρόεδρο θα επιτρέψει και την εφαρμογή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει τώρα να μπορέσει να γυρίσει σελίδα, για να εισέλθει σε μια νέα πολιτική φάση, που θα σημαδευτεί κυρίως από έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε