Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Γερμανία θέλει το… βάρος της Πορτογαλίας σε χρυσό – Τι συμφώνησαν Λισσαβώνα-τρόικα

ΦΩΤΟ REUTERS

Το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προβλέπει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, αλλά όχι του φόρου εισοδήματος. Η Γερμανία, όμως, ζητάει περισσότερα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της χώρας ύψους 78 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Γιούργκεν Κρέγκερ, η συμφωνία θα θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της πορτογαλικής οικονομίας. Μόνο που Γερμανοί πολιτικοί ζητούν από τη Λισσαβώνα να δώσει… χρυσό. Όπως είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της…

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε το απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί θυσίες από όλους τους πολίτες. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και εμβάθυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Πορτογαλίας καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο υπουργός.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 11% που είναι σήμερα στο 13% το 2013, ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2011 και επίσης 2% το 2012. Ο ντος Σαντος έκρινε ότι το πρόγραμμα «δεν είναι απαξιωτικό» και δείχνει στην Πορτογαλία το δρόμο για την έξοδο από μία χωρίς προηγούμενο κρίση.

Το χρέος της Πορτογαλίας, πρόσθεσε, θα αυξάνεται έως το 2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Το Βερολίνο τους ζητάει… χρυσάφι
Επισήμως, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε… χρόνο για να μελετήσει το πρόγραμμα της Λισσαβώνας με τον υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν τοποθετηθεί αν συμφωνεί ή όχι. Όπως είπε, είναι εξαιρετικά πρόωρο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια και πως θα ενημερώσει σχετικώς το γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Τόνισε δε ότι για να… ανάψει το «πράσινο φως» θα πρέπει το πακέτο δανεισμού προς την Πορτογαλία να εδράζεται επί πραγματικών προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξή της.

Οι προθέσεις της Γερμανίας είχε γίνει, λίγο ως πολύ σαφείς νωρίτερα, μέσω δηλώσεων στα γερμανικά ΜΜΕ. Αφού πρότειναν στην Ελλάδα να πουλήσει νησιά της ώστε να μειωθεί το ύψος του δανεισμού της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι Γερμανοί ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν από την Πορτογαλία να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό.

«Πριν διακινδυνεύσει τα χρήματα των άλλων, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πουλήσει τα κοσμήματα της οικογένειας και ιδιαίτερα τα αποθέματά της σε χρυσό. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν αντίθετη προς την αλληλεγγύη», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής εξειδικευμένος στα δημοσιονομικά θέματα στους κόλπους του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), συμμάχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που πριν από ένα χρόνο είχε ζητήσει να πουλήσει η Ελλάδα μερικά νησιά της για να ενισχυθεί οικονομικά.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Γερμανών φορολογουμένων, τον Ράινερ Χολτσνάγκελ, για τον οποίο «η Πορτογαλία πρέπει να βοηθήσει μόνη της τον εαυτό της, πριν απευθυνθεί στους Γερμανούς φορολογουμένους».

Στον ιστότοπο της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» στο Ίντερνετ, ο Μαξ Ότε, καθηγητής οικονομικών, λέει πως «δε μπορούμε να στηρίξουμε μια χώρα προτού αυτή αντλήσει από τα δικά της αποθέματα».

Ικανοποίηση από Ρεν και Στρος Καν
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Πορτογαλική κυβέρνησηεκφράζουν σε ανακοίνωσή τουςο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες
Πρώτον, σε ένα πακέτο προ-αναπτυξιακών μέτρων, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους
Δεύτερον, σ’ ένα πακέτο «φιλόδοξων δημοσιονομικών μέτρων», με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους
Τρίτον, σ’ ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

«Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί τεράστιες προσπάθειες από τον πορτογαλικό λαό», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Όλι Ρεν, σημειώνοντας την πρόθεση των πορτογαλικών αρχών να προστατέψουν τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. «Είναι καθοριστική στιγμή για την Πορτογαλία», καταλήγουν οι δύο αξιωματούχοι, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους ότι ο λαός της Πορτογαλίας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε