Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Γκρέτα Γκάρμπο σε σουηδικό χαρτονόμισμα

Η Γκρέτα Γκάρμπο σε σουηδικό χαρτονόμισμα

Εκτός απο τη μεγάλη ηθοποιό στα νέα χαρτονομίσματα της Σουηδίας θα εικονίζονται ο σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άστριντ Λίντγκρεν αλλά και η τραγουδίστρια Μπίργκιτ Νίλσον.

Οπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας ο συγγραφέας και ποιητής Έβερτ Τάουμπε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Νταγκ Χάμαρσκγιολντ συμπληρώνουν τον κατάλογο με τους διάσημους Σουηδούς, τα πρόσωπα των οποίων θα κοσμούν τα χαρτονομίσματα τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία το 2014-15.

Η Κεντρική Τράπεζα απέρριψε και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούσαν εν ζωή διασημότητες — όπως για παράδειγμα τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ή το ποπ συγκρότημα Άμπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της ήταν να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ένα “θετικό και αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της σουηδικής πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η Άστριντ Λίντγκρεν , η συγγραφέας της “Πίπης Φακιδομύτης”, θα εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 20 κορωνών, ο Έβερτ Τάουμπε στο χαρτονόμισμα των 50 και η Γκρέτα Γκάρμπο σε αυτό των 100. Το “ιερό τέρας” του σουηδικού κινηματογράφου, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν , θα τιμηθεί με το πρώτο χαρτονόμισμα των 200 κορωνών που θα κυκλοφορήσει στη χώρα ενώ η βασίλισσα της όπερας Μπίργκιτ Νίλσον και ο διπλωμάτης Νταγκ Χάμαρσκγιολντ θα κοσμούν τα “μεγάλα” χαρτονομίσματα, των 500 και 1000 κορωνών αντίστοιχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε