Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“I have a dream” από το… Facebook!

Δύσκολες οι εποχές για το αμερικανικό όνειρο και δύσκολοι καιροί για τον Ομπάμα που προσπαθεί να ανεβάσει την δημοτικότητα του….
Σε µια προσπάθεια να αναβιώσει τη συναρπαστική προεκλογική του εκστρατεία που τον οδήγησε το 2008 στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Οµπάµα άρχισε χθες – ανεπίσηµα – τη διεκδίκηση της δεύτερης θητείας του µε µια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του facebook, της πιο δηµοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
 
Βλέποντας τα ποσοστά της δηµοτικότητάς του να µειώνονται τον τελευταίο καιρό – 47% την περασµένη εβδοµάδα σε σύγκριση µε 54% τον Ιανουάριο – και ενώ συνεχίζεται η σκληρή κόντρα µε τους Ρεπουµπλικανούς για τις περικοπές στον προϋπολογισµό, ο Μπαράκ Οµπάµα κατανοεί ότι πρέπει να συσπειρώσει γύρω του τις ίδιες δυνάµεις που τον στήριξαν την προηγούµενη φορά εάν θέλει να κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές του 2012: τους δραστήριους νέους αλλά και πολλούς ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται µε κανένα από τα δύο κόµµατα.
 
Με την επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του facebook στην περίφηµη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αυτής Μαρκ Ζάκερµπεργκ θεωρείται «λαϊκός ήρωας», ο αµερικανός πρόεδρος θέλει να αποκτήσει άµεση επαφή µε τα δεκάδες εκατοµµύρια Αµερικανών που έχουν υιοθετήσει τα κοινωνικά media ως βασικό τρόπο επικοινωνίας.
 
Αργά χθες το βράδυ, καθισµένος σε ένα σκαµπό πλάι στον Ζάκερµπεργκ, ο Οµπάµα βάλθηκε να εξηγήσει σε χρήστες του facebook που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία πώς θα µειωθεί το έλλειµµα του προϋπολογισµού των ΗΠΑ ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν στείλει αρκετοί από τα 500 εκατ. µέλη του κοινωνικού δικτύου από όλο τον κόσµο για εκείνον.
 
Ορισµένες από τις ερωτήσεις αυτές µάλιστα ήταν ιδιαίτερα αιχµηρές. «Πότε θα σταµατήσουµε τους ατέρµονους πολέµους; Ηρθε η ώρα να σταµατήσετε να ακολουθείτε ό,τι θέλουν οι µεγάλες επιχειρήσεις και να αρχίσετε να ακούτε τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετείτε», σχολίασε ο χρήστης Τζον Ντάρας Ντούµπιτς, ενώ ο Γκρεγκ Τέλερ τον ρώτησε: «Κύριε πρόεδρε, γιατί δεν νοµιµοποιείται η χρήση της κάνναβης, η οποία έχει σκοτώσει λιγότερους από ό,τι τα νόµιµα ναρκωτικά; Θάνατοι από κάνναβη: 0. Θάνατοι από αλκοόλ: 40.000 ετησίως. Θάνατοι από τσιγάρο: 400.000 ετησίως».
 
Ο Οµπάµα ανέβασε βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων στη σελίδα του στο facebook, προτρέποντας τα 19,3 εκατοµµύρια «φίλων» του να πάρουν µέρος στη συζήτηση. Αυτή η κίνηση αλλά και η πρώτη επίσκεψη αµερικανού προέδρου στα γραφεία του facebook αποδεικνύει, σύµφωνα µε αναλυτές, την ολοένα και µεγαλύτερη επιρροή των µέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική ζωή. Στο twitter τον Οµπάµα ακολουθούν 7,5 εκατ. άνθρωποι (λιγότερα πάντως από όσοι ακολουθούν τη Lady Gaga – 9,5 εκατ.). Ολα αυτά δείχνουν ότι η επόµενη προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία θα χρησιµοποιήσει το Ιντερνετ ως ένα βασικό εργαλείο.
 
«Η επίσκεψη του Οµπάµα στα γραφεία του facebook», παρατηρεί ο Κιρς Λίαν, πολιτικός σύµβουλος στο ∆ηµοκρατικό κόµµα και συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον όταν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, «λειτουργεί σαν τοποθέτηση πολιτικού προϊόντος – ο πρόεδρος επιζητεί να χρησιµοποιήσει την καινοτοµία και το όνοµα της Σίλικον Βάλεϊ και των εταιρειών που βρίσκονται εκεί προκειµένου να ενισχύσει την εικόνα του. Και οι εταιρείες επωφελούνται επειδή συνδέονται µε τον πιο ισχυρό άνθρωπο του κόσµου».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε